Heterogén módon is programozható a Samsung Exynos 5250

A Samsung nagyon bekezdett a SoC-ok piacán, és a következő esztendő második negyedévében érkezik majd az Exynos 5250-es lapka, mely elsőként alkalmaz majd ARM Cortex-A15-ös processzormagokat. A termék 32 nm-es gyártástechnológiával készül, méghozzá gate first HKMG eljárással.

Hirdetés

A dél-koreai óriáscég új fejlesztése elsősorban a magas teljesítményre helyezi a hangsúlyt, így a két darab processzormagja 2 GHz-es órajelen működik majd, továbbá az integrált grafikus vezérlő szerepét az ARM Mali-T604-es fejlesztése tölti be. Sajnos az alkalmazott konfiguráció ismeretlen, de annyit már lehet tudni, hogy az IGP megfelel az OpenCL 1.1-es specifikációknak, tehát a rendszer akár általános számításra is használható. A többi API esetében az OpenVG 1.0, illetve az OpenGL ES 1.1, 2.0 és 3.0 lesz támogatva, sőt a Microsoft DirectX 11-es felületére írt programok futtatása is lehetséges. Az előzetes adatok alapján az IGP 2560x1600 pixeles felbontást is kezel, illetve támogatja a sztereó 3D-s tartalmak megjelenítését.

A kétcsatornás, azaz kétszer 32 bites memóriavezérlő az LPDDR3 szabványú memóriákat támogatja, melyek maximális órajele 1600 MHz lehet. Ezzel 12,8 GB/s-os adatátviteli tempóra nyílik lehetőség, ami a mobil piacon tisztességes teljesítmény. Az Exynos 5250-nek azonban mégsem ez a legérdekesebb része. Ki kell ugyanis emelni, hogy a lapka heterogén módon is programozható, ráadásul az IGP összeköttetésben áll a CPU résszel, továbbá az MMU-400-as egységgel támogatott az I/O koherencia is. Az eddig bejelentett SoC-ok közül ez lehet az egyik legfejlettebb megoldás, és ennek a tudásnak a Windows 8 érkezésével nagy használt lehet majd venni.

A Samsung egyelőre nem számolt be arról, hogy az Exynos 5250-et mely termékekben használja fel, de 2012-ben biztos érkeznek majd olyan mobil masinák, melyek kamatoztatják a SoC képességeit. Az újdonság tudásából kiindulva a dél-koreai óriáscég valószínűleg a Windows 8 megjelenésére készül, és feltételezhetően egy tabletben kap majd helyet a chip.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés