Ráncfelvarrást kapott a Raspberry Pi CM3

A DDR2-es memóriafoglalatba illeszkedő apró számítógép esetében már több tárhely opció közül válogathatunk.

A 2017-es év elején mutatkozott be a már régóta várt Raspberry Compute Module 3, amelynek egyetlen fájó pontja a 4 GB kapacitású eMMC tárolóval, illetve anélkül szerelt változat elérhetősége. A Raspberry Pi Alapítvány most azonban sokak örömére bejelentette a Compute Module 3+ névre keresztelt változatot, amiből már az alap kiszerelés is 8 GB tárhellyel rendelkezik, emellett pedig választhatunk 16 és 32 GB-os verziók közül is. Az elődhöz hasonlóan elérhető továbbá egy Lite utótaggal megtoldott modell, amin egyáltalán nincs eMMC memória, így aki maga szeretné adattárolóval ellátni a kis számítógépét, ezt a variánst választva megteheti.

Raspberry Pi Compute Module 3+
Raspberry Pi Compute Module 3+ [+]

A továbbra is egy DDR2-es SO-DIMM foglalatba illeszkedő rendszer lelke a CM3-ból is ismert, 1,2 GHz-en ketyegő Broadcomm BCM2837B0 jelzésű SoC, amihez 1 GB LPDDR2 memória párosul. Természetesen a formátumból adódóan ezen a modulon nem találunk gyárilag kialakított csatlakozókat, azonban ha valakinek mégis szüksége lenne rájuk, az ehhez az eszközhöz is beszerezheti a Compute Module IO Board V3-at, amivel végső soron egy teljes értékű Raspberry Pi 3-at kaphat.

Raspberry Pi Compute Module IO Board V3
Raspberry Pi Compute Module IO Board V3 [+]

A 8, 16 és 32 GB tárterülettel szerelt modellek 30, 35 és 40 dolláros áron már kaphatóak, a Lite verzióért pedig 25 dollárt kell kifizetnünk. A Raspberry Pi CM3+ a gyártó ígérete szerint a 2026-os esztendő januárjáig forgalomban fog maradni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés