Orange Pi 3 a RasPi 3 legújabb vetélytársa

A 30 és 40 dollár közötti árakon rendelhető apró számítógép az AllWinner H6 SoC-re épül.

Hirdetés

A Raspberry Pi sikerének egyik következménye a rengeteg, általában Kínából érkező versenytárs és másolat. A legújabb ilyen a RasPi 3-mal szembeszálló Orange Pi 3, mely az AliExpressen keresztül szerezhető be számunkra, kiépítéstől függően 30-tól 40 dollárig terjedő árral.


[+]

Az egyes modellekben közös, hogy az AllWinner H6 rendszerchipre épülnek – ez egy négymagos, ARM Cortex-A53 eszköz, ARM Mali-T720 GPU-val, 1,8 GHz-es órajellel. Ehhez párosul az alapmodell esetén 1 GB LPDDR3 memória, mely egyébként bővíthető, és a drágább SKU-k így is érkeznek az Orange Pi 3-ból. A következő opciós extra a 8 GB eMMC adattároló, melyet persze kiválthatunk USB-s tárhellyel is, a lapkán ugyanis négy USB 3.0 port, illetve egy USB 2.0 port is helyet kapott. Ezen felül van még egy Realtek RTL8211-nek köszönhető gigabites Ethernet, 802.11ac-s Wi-Fi, Bluetooth 5.0, IR vevő illetve miniPCIe 2.0 x1 bővítőhely is, valamint egy 26 tűs GPIO sor, egyéb külső eszközök csatlakoztatására. Kijelzők felé HDMI 2.0 és kompozit videó, hangcsatlakozóként pedig egy kombinált 3,5 mm-es jack aljzat áll rendelkezésre.

A tápellátás egy microUSB porton át történhet, csak arra kell figyelni, hogy 15 wattos (5V/3A) táp kell hozzá, a standard 5V/2A-es megoldás nem lesz elegendő. Kényelmes kezelését és használatát dedikált bekapcsológomb és Power illetve Status LED-ek segítik. Szoftverből Ubuntu, Debian és Android 7 használható

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés