A RasPi 3-ból is készül Compute Module

Hirdetés

Az eredeti CM1 2014-ben jött ki, és az első Raspberry Pi hardverére épült (Broadcom BCM2835, 512 MB RAM, 4 GB eMMC, mindez egy DDR2 szabványú SO-DIMM modulra applikálva), így éppen ideje volt, hogy az azóta kijött újabb RasPi verzióknak megfelelően valamilyen gyorsabb változat készüljön belőle.

CM3 és hozzá alaplap CM3 és hozzá alaplap
CM3 és hozzá alaplap [+]

A most kiadott CM3 modul megőrizte a foglalatot, így a korábban a CM1 köré fejlesztett eszközökkel fizikai szinten kompatibilis, a lapra integrált hardver viszont sokkal gyorsabb lett: 1,2 GHz-es BCM2837 processzor, 1 GB RAM, 4 GB eMMC memória került rá. Készül belőle egy „lite” verzió is, CM3L néven és integrált eMMC nélkül – ennél a memóriához tartozó kivezetések a SO-DIMM modul lábaira kerültek, így külső adattárolóval lehet összekötni. Aki nem akarja már a modulokat fogadó hardvert is maga fejleszteni, az kiinduló egységnek beszerezheti a Compute Module IO Board V3-at, amely gyakorlatilag egy teljes értékű Raspberry Pi 3-at farag a CM3-ból, kiegészítve azt a szükséges csatlakozókkal és konnektorokkal. Felhasználási példa is van már egyébként a CM3-ra, az NEC ugyanis rendelkezik olyan kijelzőkkel, amelyek képesek fogadni a CM1 vagy CM3 modulokat, és amelyek így önálló Digital Signage képernyőként működhetnek. Ami az egyes elemek árait illeti, a CM3 30, a CM3L 25 dollárba kerülnek, a kínálatban maradó CM1 ára pedig 25 dollárra csökken.

A CM modulokra vonatkozó kézikönyvek és tervezési segédletek természetesen megtalálhatóak a Rasperry Pi Alapítvány honlapján.

Azóta történt

Előzmények

  • Már kapható a Raspberry Pi 3 Model B

    A négyéves évfordulóra integrált Wi-Fi és Bluetooth modullal felturbózott változattal készült a Raspberry Pi Foundation. Az ára az elődmodellhez képest nem változott.

Hirdetés