Hirdetés

A QuTS hero rendszerből is befutott az 5.0-s verzió

A QNAP elérhetővé tette a főleg vállalati felhasználásra szánt NAS-ok frissített operációs rendszerét.

Hirdetés

Nem sokkal az után, hogy a QNAP mindenki számára elérhetővé tette a sokáig béta verzióban tesztelhető QTS 5.0-t, a nemrég általunk is bemutatott QuTS hero rendszerhez is megérkezett a frissítés, ami az egyszerűség kedvéért szintén az 5.0-s verziószámot kapta.


[+]

A ZFS fájlrendszert alkalmazó NAS meghajtókhoz készült operációs rendszer az elődjéhez képest leginkább a biztonságot és a megbízhatóságot illetően fejlődött, amiben nagy szerepe van az új, 5.10-es Linux kernelnek, illetve az 1.3-as TLS és az SSH protokoll támogatásának. Szintén újdonság, hogy a rendszer mostantól kezeli az exFAT fájlrendszert használó adattárolókat is, továbbá bekerült az azonnali pillanatképek másodlagos NAS-ra történő klónozásának lehetősége, ami anélkül végezhető el, hogy a művelet közben károsodna a másolás során is működő, másolandó rendszer. Fontos újítás, hogy a hero 5.0-ban már a ZIL és L2ARC "gyorsítótárak" tartalmát külső, dedikált SSD-ken is tudjuk tárolni, ami lehetővé teszi, hogy az olvasási és írási műveletek külön meghajtón kerüljenek feldolgozásra, ez pedig nem csak a rendszer teljesítményét, de a tárolók élettartamát is növeli.

Érdemes még említést tenni a WireGuard VPN platform támogatásáról (amit egyébként a QTS 5.0 is megkapott), illetve a ULINK felhőalapú mesterséges intelligenciáját alkalmazó, a meghajtók várható élettartamát megjósolni képes DA Drive Analyzer funkcióról, továbbá sokaknak fontos lehet, hogy a QuTS hero h5.0 már támogatja a Coral Edge TPU-ra épülő gyorsítóját, ami javít az arc- és tárgyfelismerésen a QuMagie képkezelőben, valamint gyorsítja a biztonsági kamerák képeinek elemzését a QVR Face alkalmazásban.

A linkelt oldalon felsorolt NAS-okkal kompatibilis QuTS hero h5.0 végleges verziója már elérhető a QNAP letöltési központban.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • QNAP

Előzmények

Hirdetés