Hirdetés

QNAP TS-328 NAS teszt – a különc háromlemezes

Megnéztük, van-e létjogosultsága egy három merevlemezhelyes NAS meghajtónak.

Bevezetés, hardver

Az otthoni felhasználásra szánt NAS meghajtók legtöbbször 1, 2 vagy 4 fiókos kivitelben kaphatók. Az egyfiókos NAS-ok az olyanok körében népszerű, akik számára a szolgáltatások, például a világ bármely pontjáról elérhetőség fontosabb, mint adataik biztonsági mentése. A kétrekeszes modelleknél már három lehetőségünk is van a lemezek működtetésére. Az első, hogy szimplán csak „összeadjuk” a két behelyezett meghajtó kapacitását, mintha egy nagyobb lemez lenne, ennek hátránya, hogy az adatok csak egy példányban vannak meg a különböző meghajtókra szétszórva, így egy esetleges meghibásodás következtében ezeket elveszítjük, előnye viszont a gyors adatelérés. Ezt a megoldást RAID 0 néven ismerjük.

Hirdetés

A második opció nagyon hasonlít a RAID 0-hoz, bár a neve már nem ezt tükrözi, a JBOD elnevezés a „Just a Bunch Of Disks” rövidítése, szó szerinti fordításban csak egy köteg lemez. Itt annyi a varázslat, hogy az összekapcsolt meghajtókat – a RAID 0-hoz hasonlóan – egy kötetként kezeli a rendszer, így a fájlok nem szóródnak szét, vagyis az egyik lemez meghibásodása esetén a többi adat megmarad, cserébe nem gyorsabb, mint egy különálló meghajtó. A harmadik lehetőség pedig a RAID 1, ami a két meghajtót egymás másolataként használja, vagyis az adataink két példányban is mentésre kerülnek, ezzel elkerülve az adatvesztést, de feláldozva a sebességet.

QNAP TS-328
QNAP TS-328 [+]

A RAID 5 már egy magasabb szintű összekapcsolási mód, ez a legelterjedtebb azok között, akik nagy sebességet és magas szintű megbízhatóságot szeretnének, ehhez viszont már legalább három merevlemez szükséges. Kissé érthetetlen módon a háromlemezes NAS-ok nem túl elterjedtek, a legtöbb gyártó a két slot utáni következő lépcsőfoknak a négy meghajtóhelyet tekinti, ami árban is egy nagy ugrás, ennyi pénzt pedig sokan nem kívánnak kifizetni. Az ő imáikat hallgatta meg a QNAP, mikor piacra dobta a háromfiókos TS-328 modellt, ezzel az alacsonyabb árkategóriába is elhozva a RAID 5 lehetőségét.

Tartozékok, hardver

A TS-328 NAS egy barna kartondobozban érkezett, amin a megnevezésen kívül semmi nincs. Ezt kibontva már megnyugodhatunk, nem csak téglákat kaptunk. Középen helyezkedik el maga a NAS, a tartozékokat pedig a két oldalsó rekeszben találjuk – ezek a következőek: 65 wattos hálózati adapter és a hozzá tartozó tápkábel, Ethernet kábel, a szokásos papírok, egy 3,5 hüvelykes slotba illeszkedő, de 2,5 hüvelykes meghajtót fogadó tálca, valamint tartalék rögzítőelemek a merevlemezekhez.

QNAP TS-328
QNAP TS-328 [+]

A dizájnt nem gondolták túl a tervezők, egy 142 mm x 150 mm x 260,1 mm kiterjedésű fektetett, fehér színű hasábról van szó, aminek az elején helyezték el a bekapcsológombot, egy USB 3.0 csatlakozót és az állapotjelző LED-eket. A hátoldalon találunk még egy 3.0 és egy 2.0 verziójú USB portot, két darab Gigabit Ethernet csatlakozót, egy 3,5 milliméteres jack kimenetet, egy Kensington zárat, a táp bemenetét, és itt kapott helyet a ventilátor szellőzője és a hangszóró is. Más érdekesség nincs, a meghajtókat a hátsó három csavar eltávolítása után az eszköz burkolatát levéve tudjuk behelyezni a számukra kialakított tálcákba.

QNAP TS-328
QNAP TS-328 [+]

A NAS lelke egy négy ARM Cortex-A53 magos, 64-bites, 1,4 GHz-es órajelen ketyegő Realtek RTD1296 processzor, ebben található a Mali-T820 MP3 grafikus gyorsító, ami lehetővé teszi a H.265 kódolású videófájlok lejátszását. A processzort 2 GB, tovább nem bővíthető DDR4 memória és 4 GB beépített eMMC flash tároló egészíti ki.

Termék megnevezése QNAP TS-328 NAS
Processzor Realtek RTD 1296 (4 mag, 1,4 GHz, ARM Cortex-A53)
Memória 2 GB DDR4
Használható adattárolók max. három darab 2,5 vagy 3,5”-es SATA HDD/SSD
Támogatott RAID szintek JBOD, RAID 0, RAID 1, RAID 5
Csatlakozók - 2 db Gigabit Ethernet
- 2 db USB 3.0
- 1 db USB 2.0
- 3,5 mm-es jack audiokimenet
Méret, tömeg 142 x 150 x 260,1 mm, 1,64 kg
Gyártó honlapja www.qnap.com
Termék honlapja QNAP TS-328
Fogyasztói ár 88 000 forint
Gyártói garancia 1 év

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • QNAP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés