QNAP blog: egy új operációs rendszer

A QNAP rendszerei közül inkább a QTS ismert, de céges környezetben jobb lehet a ZFS alapú QuTS Hero.

A hálózati adattárolók piacán komoly hírnévnek örvend a QNAP, akiknek kiváló QTS operációs rendszere évek óta megtalálható a cég termékein. Ez az az OS, amelyet az olvasók nagy része is alighanem ismer már. A vállatnak azonban van egy másik OS-e is, a QES, melynek neve a QNAP Enterprise NAS Systemből származik, és mint kitalálható, elsősorban a nagyvállalati környezet igényeire szabták: nagyfokú rendelkezésre állás, hatékonyabb adattárolás és helyreállítás jellemzi, melyeket nem utolsósorban az általa használt ZFS fájlrendszernek is köszönhet.

Ezen két operációs rendszer közé került be a 2019 végén bejelentett, 2020-ban kiadott QuTS Hero, mely megpróbálja a legjobb, leghasznosabb tulajdonságokat ötvözni – megtartva ezt a bizonyos ZFS fájlrendszert, ötvözve a barátságos UI-val és a külső alkalmazások telepítésével. Bár ebből úgy tűnhet, hogy a QuTS inkább az „Enterprise” kategória számára lehet érdekes, valójában már a közepes vállalkozásokat célzó, kisebb modellek esetében is találkozhatunk vele – ezek közé tartozik például a hatlemezes TS-H686 is, melynek sebességében és tudásában fontos szerephez jut a QuTS kínálta extra teljesítmény, míg a négylemezes TS-473A az igényektől függően QTS-sel és QuTS Heróval is használható.

TS-473A
TS-473A (forrás: QNAP) [+]

Ha nem tudjuk, hogy melyiket válasszuk, akkor elsősorban a felhasználási körülményeket kell mérlegelnünk, a beállításban és a használatban ugyanis nincsenek komoly különbségek, a QuTS Hero nagy előnye ugyanis, hogy felülete, kezelése a QTS-sel szinte teljesen megegyező. Ami ezen túl jelentkezik, például a kisebb fájlok elérésekor érezhető nagyobb teljesítmény, a RAIDZ (1-től 3-ig) támogatása, a WORM meghajtók kezelése, nagyszámú snapshot készítése, inline tömörítés és deduplikáció, az pedig jórészt a ZFS-nek köszönhető, és kifejezetten a nagyobb számú felhasználóval, nagyobb megbízhatóságú adatelérési igénnyel rendelkező szituációkban jöhet jól.


(forrás: QNAP) [+]

Az új megoldás nagy előnye az is, hogy az új, egyre gyorsuló hálózati kapcsolatokat is ki tudjuk vele használni, nem üldögél a NAS-ban két 10 GbE hálózati csatoló tulajdonképpen feleslegesen, a QuTS Hero ugyanis a QTS-nél hatékonyabban képes gyorsítótárként bevetni az esetleg beépített SSD-ket, valamint az adattároló memóriáját használni gyors deduplikációra és tömörítésre. Így a végső tárolóként szereplő HDD-kre íráskor csak kevesebb adat kerül – az eredmény nagyobb kapacitás, gyorsabb adatátvitel a kliensek irányából. És ha már úgyis szóba kerültek az SSD-k: mivel a QuTS Hero 256K-s blokkokkal dolgozik, az adatok rögtön ideális elrendezésben érkeznek a chipekre.

Kisebb felhasználók számára aligha izgalmas, de nagyobb vállalati környezetben már számít az öt lemeztől elérhető RAIDZ 3, mely a RAID 7-nek felel meg, és akár három lemez kiesését is elviseli. Ezzel párhuzamosan, ha szükséges, a RAID újraépítése is sokkal gyorsabb lehet a ZFS-nek köszönhetően. Az adatvédelem szempontjából hasznos lehet még az end-to-end ellenőrzőösszegek használata. Ez annyit tesz, hogy egy művelet esetén a végrehajtás előtt és után is készül az adatokról ellenőrzőösszeg, ezek segítségével pedig azonnal felderíthető és általában korrigálható is bármilyen hiba, mielőtt az eljutna például egy adatbázisba.

Mindezek után persze muszáj megjegyezni, hogy a QuTS Hero azért nem lesz bármelyik QNAP NAS-ra elérhető: alapfeltétel az x86-os CPU és a legalább 8 GB RAM (a deduplikációhoz, mely ugye RAM-ban történik, viszont minimum 16 GB kell). Aki meglévő NAS-t állítana át, az készüljön egy hosszabb folyamatra, ugyanis az új fájlrendszerre való áttérés miatt gyakorlatilag gyári visszaállítást kell csinálni.

Későbbi bejegyzéseinkben alaposabban is megvizsgáljuk majd, hogy a QuTS Hero milyen szolgáltatásokat kínál az adatvédelem vagy éppen az adatátvitel területén.

  • Kapcsolódó cégek:
  • QNAP

Azóta történt

Előzmények