Újabb PowerVR IP-ben tűnt fel a Furian architektúra

Az Imagination PowerVR Series8XT sorozat GT8540-es opciója az arany középutat célozza.

Az Imagination nagyjából egy éve leplezte le az új, Furian nevű architektúráját, amelyet először a Series8XT sorozatba tartozó PowerVR GT8525 használt fel. Ennek a képességeit a linkelt hírben kitárgyaltuk, ahogy az első konkrét dizájnra vonatkozó írásunkat sem ismételnénk meg. Inkább koncentrálnánk az új PowerVR GT8540-es IP-re, amely végre nagyobb teljesítményszintre ülteti a meglehetősen jól összekalapált Furian architektúrát.

Szerencsére nagyon nem lett túlbonyolítva a specifikáció, így a PowerVR GT8540 gyakorlatilag a GT8525 duplázott verziója. Ennek megfelelően kettő helyett már négy darab klasztert tartalmaz, amelyek egyenként 32 darab multiprocesszorral rendelkeznek, azaz összesítve 128-cal. A klaszterekhez összesen 16 textúrázócsatorna és 16 blending egység tartozik.

Ki kell emelni, hogy a puszta számok alapján a PowerVR GT8540 nem tűnik nagy durranásnak, de nem szabad elfelejteni, hogy a Furian architektúra sokkal hatékonyabb, mint az elődnek számító Rogue. Ennek megfelelően az új IP bőven felér egy MP6-os Series7XT sorozatú konfigurációhoz is, az újabb API-kat használó játékokban pedig még az MP8-as dizájn is veszélyben vannak, és akkor még nem is beszéltünk a tudásbeli előnyökről.

A fentiek mellett az Imagination az új fejlesztést a középkategóriás rendszerchipekbe, illetve ezen belül is a prémium szintre szánja, vagyis pont arra a területre pályáznak, amely kifejezetten fontos a telefongyártóknak. Ennek az oka, hogy az ide szánt lapkákkal kellően erős eszközöket lehet építeni, miközben a végtermék ára sem lesz annyira magas, hogy elriassza a vevők többségét.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés