Pont kerülhet a hibás NVIDIA GPU-k ügyére

Közel két éves vita után végre pont kerülhet a hibás NVIDIA GPU-k ügyére. A botrány még 2008-ban robbant ki a zöldek saját rendezvényén, amikor az elégedetlen felhasználók felhívták a világ figyelmét a problémájukra. Az NVIDIA sosem készített hivatalos dokumentációt a gondokról, így nem is vállalták a felelősséget abban a tekintetben, hogy gyárilag hibás termékeket forgalmaztak. Az összegyűlt információk szerint a hibát feltételezhetően anyagfáradás okozta, azaz a kötések a terhelés hatására bekövetkező hőmérsékletváltozás, és a terhelés megszűnésekor fellépő lehűlés következtében feladták a szolgálatot. Mivel az NVIDIA nem vállalta el a gyártási hiba jelenlétét a garanciális problémák közvetlenül a notebook gyártóját érintették.

A vállalatok eltérő módon álltak hozzá a dolgokhoz. Az Apple például felvállalta a termékek javítását, ám a Dell megoldása már kevésbé volt felhasználóbarát, ugyanis a cég egy szoftverfrissítéssel söpörte a szőnyeg alá a problémát, ami a hűtőventilátorok fordulatszámát emelte meg. Ennek következtében a GeForce lapkák kötései a kisebb hőingadozástól lassabban használódtak el, így a bajok jó eséllyel csak a garancia lejárta után jelentkeznek. A HP a hibát két módon próbálta elhárítani. A jobban melegedő szériákat egy ingyenes ügyintézés keretében megjavították, míg a jobb hűtéssel rendelkező termékek garanciaidejét meghosszabbították.

A gyártók intézkedései nem voltak elegendőek, ugyanis számos felhasználónak járt le a garanciája a problémás notebookról, így jogi úton keresték az igazukat. Az NVIDIA – több mint egy éves huzavona után – bejelentette, hogy az elmarasztaló határozat hatására teljesítik az érintettek követelését, ám a bűnösségüket továbbra sem ismerik el. A vásárlókkal meg is született a megegyezés, melynek keretében minden jelentkező jogosult az ingyenes javításra, vagy az adott termék esetleges cseréjére. A problémás masinák az alábbi oldalon vannak felsorolva, az ellenőrzést pedig itt lehet végrehajtani. Amennyiben valaki hibás termékkel rendelkezik, a notebook gyártójának hivatalos szervizét kell felkeresnie. Arról, hogy konkrétan mely masinák jogosultak teljes cserére nincs információ, de a HP jelezte, hogy számos modell esetében új, hasonló értékű terméket kapnak a felhasználók. Az NVIDIA kétmillió dolláros kártérítési tőkét is létrehoz, amiből a hibás termékek által okozott egyéb károkat fogják javítani vagy megtéríteni.

Bővebb információkat az ügy hivatalos weboldalán lehet találni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés