Az NVIDIA bővíti a CUDA képességeit

Az elmúlt héten véget ért az idei GPU Technology Conference. Ahogy az várható volt a rendezvény főleg a CUDA platformról, és a Fermi architektúra általános számítási teljesítményéről szólt, továbbá az NVIDIA leleplezte az új generációs versenyzők kódneveit. A vállalat életében a szoftveres támogatás kiemelt szerepet tölt be, hiszen a Quadro és a Tesla termékcsalád ennek köszönheti sikerét. A cég tovább dolgozik a CUDA felület kiterjesztésén, vagyis hamarosan több olyan hasznos szolgáltatás kerül bevezetésre, ami a professzionális kártyák és főleg a HPC szerverek piacán lehet előny, vagy esetlegesen kényelmi szempont.

Az egyik ilyen funkció az OpenCV, vagyis az Open Source Computer Vision támogatása, mely egy olyan függvénykönyvtár, ami segíti a számításigényes feladatok feldolgozását. Az 1999-ben megjelent platform alapjaiért az Intel felelt, ám azóta nyílt forráskódú lett a fejlesztés, így a fejlesztés bárki számára ingyenesen használható, sőt kiegészíthető. A felületet többnyire a robotikában, az automatizált rendszereknél, valamint az orvosi képfeldolgozásnál használatos. Az NVIDIA és Gary Bradski, a Willow Garage vezető fejlesztője szerint a CUDA kihasználásával a GPU-val gyorsított feldolgozás akár tízszer gyorsabb is lehet, ami jelentős előrelépést jelenthet az érintett iparágakban. Az OpenCV CUDA kiterjesztése 2011 nyarán lesz kész, ám az érdeklődők már jelentkezhetnek a zöldeknél, hiszen pár GPU-val gyorsított funkció már igénybe vehető.

A CUDA az x86-tal is közelebbi barátságot köt. Az NVIDIA a PGI (The Portland Group) segítségével olyan CUDA C fordítót tervez, mellyel a CUDA platformra optimalizált programok futtathatók lesznek a PC-s processzorokon. A PGI eddig is számos segítséget nyújtott a fejlesztőknek a HPC-s környezetre tervezett programok optimalizálásában, ám a CUDA C x86-os fordítója jelentős előrelépés lehet, hiszen mostantól azokban a szerverekben is lehetőség van a CUDA platform hasznosítására, amelyek nem NVIDIA által gyártott GPU-val rendelkeznek. A fordító természetesen képes kihasználni a többmagos processzorokat, valamint azok SIMD utasításkészleteit.

Az NVIDIA a novemberi SC10 Supercomputing konferencián tervezi demonstrálni a fejlesztést, ám arról nincs információ, hogy pontosan mikor lesz elérhető a PGI fordítója.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés