Rengeteg pénzt hozott, de becsapásnak tűnik a 8K VR szemüveg

A Pimax hibátlan mozgásmegjelenítéssel kecsegtet minden korábbinál nagyobb felbontást kínál, nem halálos az ára, de van vele egy kis bibi...

A jelenlegi virtuális valóság szemüvegek egyik legnagyobb problémája a viszonylag alacsony felbontás, ami miatt a kép még mindig enyhén pixelesnek látszik. A kínai Pimax a közelmúltban azzal keltette fel a közvélemény figyelmét, hogy állításuk szerint képesek ennek kiküszöbölésére, hiszen le tudják gyártani a világ első "8K felbontású VR megjelenítőjét". De ehhez támogatásra volt szükségük, nyilván nem mentálisra, hanem anyagira, és ezért közösségi kampányt indítottak a Kickstarteren,ami fényes eredménnyel zárult. A kitűzött kétszázezer dollár helyett három milliót sikerült összekalapozni, szóval a pénzügyi akadály a jelek szerint elhárult a projekt sikere elől.

Pimax VR
Pimax VR [+]

Amíg például az Oculus Rift, vagy a HTC Vive esetében be kell érni szemenként 1080x1200 képponttal, addig a Pimaxnál 4K kijelzőket építenek mindkét szem elé. Viszont a 8K (7680x4320) nem a 4K (3840x2160) duplája, hanem a négyszerese, tehát egy-egy 4K-s kijelző nem elég a 8K létrehozásához, azaz úgy tűnik, hogy valami svindli van ezzel a dologgal.

Mindenesetre, ha ezen túllépünk, akkor az előzetes információk alapján azért egész életképesnek tűnik a modell. A fent említett vetélytársaknál például a látószög 110 fok, a Pimaxnál pedig 200, ami állítólag sokat dob az élményen. A natív képfrrissítési ráta 90 Hz, amit viszont megbolondítanak a házon belül kifőzött Brainwarp fantázianevű technológiával, amely ezt 180 Hz-re is képes feltornászni, ennek köszönhetően pedig folyamatosabbnak érezzük a mozgást. Tartalmak a PiHome-on, a SteamVR-on, és az Oculus Home-on keresztül érhetőek el hozzá, és természetesen szükség van a használatához külön hardverre.

A termék a boltban még nem vásárolható meg, de aki gyors volt, az a Kickstarteren már előrendelhetett belőle. Az első 200 fürge már 500 dollárért (~ 135 000 forint) hozzájuthatott,és ők állítólag 2018 első hónapjában meg is kapják. Ez viszont csak maga a szemüveg, tehát a kontrollerért például külön kell fizetniük. Szóval mindent összevetve a termék kecsegtetőnek tűnik, viszont ha valamit úgy hirdetnek, hogy "8K", és egy pillanat alatt kiderül, hogy nem az, akkor az ember elgondolkodik, hogy vajon a többi információ mennyire lehet hiteles.

Előzmények

Hirdetés