Hirdetés

CES 2012: 4K2K felbontásra képes 20 hüvelyken a Panasonic IPS Alpha panelje

A Panasonic a CES-en mutatta be legújabb, IPS Alpha LCD panelre épülő QFHD felbontású (3840x2160 képpontos) paneljének prototípusát, mely a sorok és oszlopok számát tekintve pontosan a dupláját, a pixelek számát nézve pedig négyszeresét kínálja a jelenlegi Full HD-s szabvány 1920x1080 pixeles felbontásának. A japán gyártónak ezt egy 3,4 mm-es vastag és 20 hüvelyk képátlójú panelen sikerült megvalósítania, ami 216 ppi pixelsűrűséget jelent.

Ennek elérésére a Panasonic számos új technológiát és megvalósítást vetett be. A legfontosabb ezek közül, hogy egy új pixel struktúrát alakítottak ki, amivel sikerült szignifikáns mértékben csökkenteni a pixelsűrűség növelésével kialakuló elektromos mező káros hatásait. Az új struktúra jótékony hatása még, hogy a fényáteresztés a hagyományos panelekhez képest megkétszereződött, így ez egyszerűbb háttérvilágítást igényel, ami nem csak a fizikai méretekre volt jótékony hatással, hanem az energiafelhasználás iránti igényt is csökkentette. A gyártó szerint az új panel ugyanannyi energiát fogyaszt, mint egy hasonló méretű, de csak Full HD-s felbontásra képes társa.

A Panasonicnak egyébként nem újdonság a 4K2K-s felbontás használata, a 2008-as CES-en elsőként mutattak be 150 colos PDP panelt 4096x2160-as felbontással, majd ezt követte 2009-ben a 103 hüvelykes, 3840x2160 képpontos plazma kijelző, 2010-ben pedig már 58 hüvelyken is képesek voltak ugyanekkora felbontásra, szintén PDP-vel. Arról azonban sajnos még nincs információ, hogy az új nagyfelbontású IPS kijelző mikor materializálódik végleges formájában, pedig a megjelenítők piacán elkelne már egy igazi vérfrissítés.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés