Maga nevezi el a TSMC-től rendelt gyártástechnológiát az NVIDIA

Valójában nem 4 nm-es eljárásról van szó, hanem egy egyedileg paraméterezett 5 nm-esről.

Az NVIDIA az elmúlt héten leplezte le az új GeForce sorozat első képviselőit, amelyek kapcsán érdekes tényező volt, hogy a vállalat egy 4N jelzésű TSMC node-ra hivatkozott a gyártást tekintve, amiből joggal lehetne következtetni arra, hogy 4 nm-es eljáráson készülnek az újdonságok. Kérdéseket eredményez ugyanakkor, hogy a TSMC egyelőre nem kínál tömeggyártás szintjén 4 nm-es node-ot, ugyanis a saját fejlesztésű, 5 nm-es, N5 nevű gyártási eljárásuk half-node-jának számító N4 csak az év végén válik elérhetővé, de ezt a tajvani bérgyártó nem is nagy teljesítményű lapkákhoz tervezve. A GPU-knak majd az N4P lesz opció, ennek viszont még a kísérleti gyártása sem kezdődött meg, bár az év végére ez is be van ütemezve.

Ezek alapján óhatatlanul felmerülhet az olvasókban, hogy mi történik itt, hiszen a fentieknek elméletben semmi értelmük. Nos, valójában egyszerű a magyarázat, ugyanis az NVIDIA által kért 4N jelzésű eljárás a valóságban 5 nm-es, egészen pontosan az N5 node egyedileg paraméterezett verziója, csak a vállalat fenntartotta a jogot, hogy maga nevezze el. Ezzel önmagában a TSMC-nek semmi gondja nincs, megcsinálják, amit a megrendelő igényel, és ennyi, viszont az igazi half-node-nak számító 4 nm-es N4-hez semmi köze az 4N-nek, és nem véletlenül van a szám és a betű felcserélve, hogy ez mutassa a különbséget. Elsőre ez nem biztos, hogy feltűnik, de szándékosan van így jelölve, nem az NVIDIA írta el a node-ot.

A 4N nevű, úgymond specifikus eljárással kapcsolatban megtudtuk, hogy valójában a TSMC akármelyik partnerek igényelheti, de annyira az NVIDIA-ra van szabva, hogy erre kicsi a esély. Az 5 nm-es N5P viszont alig különbözik tőle az elérhető képességeket tekintve, utóbbira vonatkozóan a tajvani bérgyártó is sokkal több gyártósort épít majd ki, ami az igények bővülésének gyors lekövetése szempontjából jól jöhet.

Technikailag egyébként a TSMC 5 és 4 nm-es eljárásai között nincs drámai különbség, ma már annyira sokat nem lehet nyerni egy half-node-dal, mint régebben, noha a vállalat megpróbál annyira specializálódni az igényekhez, amennyire csak lehet. Azzal sincs igazából semmi gond, hogy a marketingrészlegek még nem nőtték ki a számháborúzást, mintha ez annyira számítana a potenciális vásárlóknak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés