Rég nem történt olyan a TSMC-vel, ami idén vár a cégre

Az utóbbi időben minden új node esetében sorban álltak a megrendelők, az 5 nm azonban kivétel.

Érdekes problémával néz szembe a TSMC, ugyanis a DigiTimes információi szerint az 5 nm-es osztályú csíkszélességet használó node-ok (ebbe beletartozik a 4 nm-es half-node is) esetében a gyártósorok kihasználtsága az idei esztendő első negyedévében csupán nagyjából 75% lesz, a második negyedév során pedig ez akár 70% alá is eshet.

Mindezért részben a piaci viszonyok okolhatók, hiszen a kliensek területén eléggé nagy a pangás manapság, noha a szerverek szegmense azért még tartja magát. Van azonban egy másik tényező is, ugyanis az 5 nm-es osztályú eljárások általános problémája, hogy extrém drága a használatuk, ami elég sok céget távol tartott attól, hogy olyan mértékben ráugorjanak az elérhető kapacitásra, ahogy azt tették például 7 nm-en. Ez lényeges tényező, mivel a tajvani bérgyártó feltételezhetően nagy érdeklődést várt, nem véletlenül építették ki az elérhető kapacitást, de a potenciális partnerek ezt másképp látják.

Nagy katasztrófa egyébként abból még nincs, hogy az új gyártósorok kihasználtsága egy darabig 70% környékén fog tanyázni. Hosszabb távon viszont lépni kell, mert kevesebb megrendelés lassabban termeli ki a beruházási költségeket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSMC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés