Az NVIDIA Maxwell architektúrája a Denver projektre épül

Az NVIDIA a CES-en jelentette be, hogy egy nagyteljesítményű processzormagon dolgoznak, melyre egyelőre csak Denver projektként utalnak. A cég csak annyit árult el a fejlesztésről, hogy alapjaiban az ARM architektúrájára épül, de az alacsony energiaigény helyett a sebességre helyezi a hangsúlyt, hiszen a terméknek főleg a HPC szerverek piacán kell majd helytállnia.

Mike Rayfield, a Hexus számára adott interjúban elárulta, hogy az első, Denver projektre épülő termék a Maxwell kódnéven fejlesztett lapka lesz, mely 2013-ban jelenik meg, és feltételezhetően a TSMC 20 nm-es gyártástechnológiáján készül majd. A chip a manapság terjedő elnevezést használva gyakorlatilag egy APU, hiszen tartalmaz CPU és GPU-magokat, vagy ahogy az NVIDIA fogalmaz késleltetésre és adatpárhuzamos végrehajtásra optimalizált egységeket. A CPU-magok számáról nincs konkrét információ, de feltételezhetően négy esetleg hat darab központi processzormag lesz a lapkában.

Biztosra vehető, hogy a Maxwell futtatni tudja majd a Windows 8-at, vagyis a termékre elsősorban nem videokártyaként érdemes gondolni. Az NVIDIA stratégiája nagyon egyszerű. A cég a HPC-s szerverek piaca mellett PC-s platformot szeretne kínálni, ami lényegében egy alaplap lesz. Természetesen az adattárolók és az I/O kommunikáció kezeléséhez szükség lesz egy vezérlőlapkára, de a zöldek korábban chipseteket is forgalmaztak a konkurens vállalatok processzoraihoz, vagyis ez egyáltalán nem okozhat nehézséget. Könnyen elképzelhető, hogy a Maxwellnek lassabb, pénztárcabarát verziói is lesznek, amelyek esetében a fogyasztás is kedvezőbb lehet, vagyis a vállalat képes lesz lefedni a teljes asztali piacot.

A Maxwell előtt természetesen érkezik a Kepler, ami egy köztes megoldás lesz. Azt biztosan tudjuk, hogy ez a lapka nem épít a Denver projektre, de ez nem zárja ki az ARM Cortex-A15-ös CPU-magok alkalmazását, mellyel szintén telepíthető lesz a Windows 8. A Microsoft új operációs rendszere feltételezhetően 2012 őszén érkezik, vagyis minden bizonnyal kapható lesz a Maxwell megjelenése előtt. A platformot érintő terveknek mindenképpen az lenne a legjobb, ha az NVIDIA a lehető leghamarabb felmutatna valamit az Intel és az AMD megoldásai ellen, vagyis a Kepler generációjában már elképzelhető a rendszerszintű integráció. Annyi azonban biztos, hogy a Kepler támogatja a virtuális memóriát és kezeli a magasabb prioritású szálakat, vagyis az ütemező képes elvenni az erőforrást az adott folyamattól, ha azt egy fontosabb folyamat igényli. Ezek az újítások nagy szerepet kapnak majd a HPC szerverek piacán, így az NVIDIA pozíciója itt tovább erősödhet. Erre szükség is lesz, mivel az Intel a Knights Corner kódnevű chipet minden bizonnyal piacra dobja, így 2012-ben hatalmas csata várható.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés