2011-ben biztosan nem mutatkozik be az NVIDIA Kepler

Az NVIDIA az idei ISC (International Supercomputing Conference) rendezvényen bemutatót tartott a CUDA platformról, és részletezte a rendszer jövőjét. A hardver szempontjából régóta tudjuk, hogy a Kepler architektúrára épülő cGPU lesz a következő állomás, melyről a vállalat 2010 szeptemberében beszélt először. A megjelenés akkor 2011 végére volt prognosztizálva, de az NVIDIA – ISC-t kihasználva – hivatalosan is bejelentette, hogy ez az időpont nem tartható, így az új cGPU startja leghamarabb 2012-ben esedékes. Ennél pontosabb időpont még nincs, de az iparági források az első negyedévre datálják a GeForce bemutatását, míg a Tesla és a Quadro termékek a májusban esedékes GTC rendezvényen tűnhetnek majd fel.


(forrás: PCGamesHardware)

A hírek szerint a csúszást a TSMC 28 nm-es HP gyártósorainak problémái okozzák. A pontos hibáról nincs információ, de a pletykák szerint túl nagy a selejtarány, ami a relatíve nagy kiterjedéssel bíró, Kepler architektúrára épülő cGPU-t hatványozottan sújtja. A TSMC mindenesetre továbbra is tartja magát ahhoz, hogy az idei év utolsó negyedévében a bevételük 2-3%-a a 28 nm-es gyártósorok bérbe adásából fog származni.

A Maxwell architektúrára esetében is változott az ütemterv, ugyanis a 2013-ra tervezett debütálásból 2014-ben történhet meg leghamarabb. Ez a lapka már a TSMC 22 nm-es gyártástechnológiáján készül, és az NVIDIA történelmében elsőként tartalmaz majd Denver projektre épülő ARM processzormagokat. Az APU kifejezetten nagy teljesítményű lesz, így az NVIDIA a VGA-piac igen nagy szeletét válthatja ki vele.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés