Az Intel előállt HPC-s terveivel

Az elmúlt héten az Intel felvázolta, hogy alapvetően megváltozik a Larrabee-vel kapcsolatos stratégiája, melynek értelmében a régóta várt termék a közeljövőben nem lesz elérhető diszkrét grafikus kártya formájában. Ez természetesen azt is eredményezi, hogy a Santa Clara-i óriáscég az IGP-k fejlesztését helyezi előtérbe a PC-s vonalon, míg a Larrabee jövője a HPC-szerverek területére tolódott.

A vállalat az ISC (International Supercomputing Conference) alkalmával be is számolt HPC-s terveiről. Az Intel MIC (Many Integrated Core) architektúrát alkalmazó termékek közül a 48 magos SCC, avagy a single-chip cloud computer már korábban is bemutatkozott. A kereskedelmi forgalomba várhatóan a Knights Corner kódnevű fejlesztések kerülhetnek. A lapkacsalád 22 nm-es gyártástechnológiával készül majd, és az előzetesek szerint akár ötvennél is több – x86-os utasításkészletet is támogató – processzormagot tartalmazhat. A megjelenés még távol van, hiszen a 22 nm-es gyártósorok leghamarabb 2011 végén indulnak be, így a Knights Corner 2012-ben lehet elérhető. A platform része az Audrey Isle kódnévre keresztelt lapka.

Az Audrey Isle kódnevű lapka
Az Aubrey Isle kódnevű lapka [+]

Az Intel persze nem aprózza el a dolgokat, és a fejlesztőkörnyezetet, valamint az előzetes termékmintákat már szállítja az érdeklődőknek, sőt a vállalat a fejlesztői programot az idei év második felében tovább terjeszti. A cég olyan segédeszközöket és leírásokat kíván nyújtani a fejlesztőknek, melyek segítségével az Intel Xeon processzorokhoz írt programok könnyen migrálhatók az Intel MIC architektúrához.

A Knights Ferry nevű mintapéldány
A Knights Ferry nevű mintapéldány [+]

A HPC piacon az NVIDIA már most kínál Fermi architektúrára épülő Tesla kártyákat, melyekhez a vállalat széleskörű támogatást biztosít. Az Intel az x86-ot, valamint a Xeon és a MIC architektúrák közötti könnyű migrálhatóságot használhatja majd ki.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés