MSI blog: notebookok típusai és kategóriái nevük alapján

Ha szeretnénk eligazodni az MSI hatalmas notebookkínálatában, jó, ha tisztában vagyunk elnevezéseikkel.

Ahogy az autógyártásban, a mobiltelefonoknál vagy éppen a karóráknál, a notebookoknál is szeretik a gyártók különböző márkanevekkel megkülönböztetni egymástól az egyes kategóriákat. Így kaphatnak külön-külön nevet a játékra, az üzleti felhasználásra és az otthoni célokra szánt változatok. Ha pedig tisztában vagyunk ezekkel az elnevezésekkel, akkor egy új modellről olvasva gyorsan belőhetjük, hogy megfelelhet-e majd az igényeinknek. Ismerkedjünk meg most az MSI notebookok nevezéktanával!


[+]

Középpontban a játékosok

Az 1986-ban alapított tajvani cég igen régi motoros a notebookgyártók között, és már a kezdetektől erősen fókuszált a játékosokra – nem csoda hát, hogy ez a szelet teszi ki a noteszgép-portfóliójuk legnagyobb szeletét. Itt található rögtön egy olyan család, amiről alighanem mindenki hallott már, a Titan GT, mely sok év óta egyet jelent az abszolút csúcskategóriával.

MSI Titan GT77 - nem csak nevében hatalmas, teljesítményére is megfelel a titáni jelző
MSI Titan GT77 – nem csak nevében hatalmas, teljesítményére is illik a titáni jelző [+]

Itt nincsenek kompromisszumok, félmegoldások, nincs spórolás: csak a nyers erő, a brutális teljesítmény a lényeg, na és persze az, hogy az asztali PC-t megszégyenítő sebességet a felhasználó uralni legyen képes. Ennek érdekében például már 2014-ben mechanikus billentyűzetet kapott. A GT után álló számokból a méretre lehet következteni: az említett GT80 még nyolc évvel ezelőtt 18”-es kijelzőt kapott, a jelenleg Titan GT77 pedig 17,3”-eset. Igaz, ez viszont 4K felbontást kínál és 120 Hz-es maximális frissítést, a megjelenítésről pedig egy 175 wattos TGP-vel rendelkező GeForce RTX 3080 gondoskodik.

A Raider GE sorozat a Titan GT tudását hozza kisebb méretben
A Raider GE sorozat a Titan GT tudását hozza kisebb méretben [+]

A csúcsmodell tehát a Titan GT, de mi van akkor, ha valami visszafogottabb, de még mindig nagy teljesítményű gamer notebookot keresünk? Ebben az esetben a Raider GE széria lesz a barátunk, mely ugyanúgy az extrém teljesítményről szól, de egy hagyományosabb, vékonyabb, jobban hordozható házba bújtatva. Hogy mennyire minimális a kompromisszum, azt mutatja például a GE67 HX, a maga WQHD felbontású, 240 Hz-es, 15,6”-es kijelzőjével, Core i9-12900K processzorával és 175 wattos RTX 3080 grafikájával. Raider GE egyébként 17,3”-es képernyővel is kapható, ez a GE77 HX.

Jól hordozható erőmű lett a Stealth GS
Jól hordozható erőmű lett a Stealth GS [+]

Bár a Titan GT-hez képest a Raider GE is apróság, ultrahordozhatónak azért nem neveznénk. Akinek viszont ez a tulajdonság is fontos, az a 20 mm körüli vastagságú Stealth família tagjai közül választhat. Itt a Stealth GS és a Stealth M áll rendelkezésre – kettejük közül az előbbi az erősebb, ami többek között abban is megnyilvánul, hogy kérhető Core i9-cel is, grafikus adaptere pedig 105 wattal gazdálkodhat 75 watt helyett. De más területeken is találunk különbségeket: a GS kapott vezetékes LAN adaptert, akkumulátora is nagyobb kapacitású, webkamerája pedig Full HD felbontású.

Bár a középkategóriába sorolják, a Vector GP is felszerelhető Core i9-cel és RTX 3080 Ti GPU-val
Bár a középkategóriába sorolják, a Vector GP is felszerelhető Core i9-cel és RTX 3080 Ti GPU-val [+]

Ha nem a hordozhatóságra koncentrálnánk, de a Raider GE „túl sok”, akkor a felső kategóriában ott a Vector GP sorozat – ez 17,3 és 15,6 hüvelykes méretben érhető el, és 11. illetve 12. generációs Intel processzorok és RTX 30 sorozatba tartozó GPU-k kerülhetnek beléjük. A csúcsot Core i9-12900HX és RTX 3080 Ti jelenti, vagyis teljesítményben itt sem szenvedünk hiányt – az utóbbi Dynamic Boosttal 175 wattig növelheti a fogyasztást, a CPU-GPU kombinált energiafelvétele pedig akár 250 wattot is elérhet.

Fehér alapjára kék háttérvilágítást kapott a Sword
Fehér alapjára kék háttérvilágítást kapott a Sword [+]

A belépőszinten tanyáznak a Sword és Katana GF, illetve a Crosshair és Pulse GL párosok. A Sword modellt az MSI az RPG játékok rajongóinak szánta, egyedi külsőt és kékes billentyűzetvilágítást kapott. A 144 Hz-es frissítésre képes, 15,6”-es kijelző alatt 12. generációs Intel Core i7 és RTX 3070 Ti GPU lapulhat, ezek hűtéséről pedig hat hővezető cső és két ventilátor gondoskodik. A Katana GF – mely 17,3”-es és 15,6”-es képernyővel is kérhető – fekete alapszínt és vörös billentyűzetvilágítást kapott, felszereltségében pedig a Sword méltó párja.

Az FPS kedvelők örülni fognak a Crosshair 360 Hz-es kijelzőjének
Az FPS kedvelők örülni fognak a Crosshair 360 Hz-es kijelzőjének [+]

A Crosshair – melynek speciális kiadását tavasszal mi is teszteltük – és a Pulse az FPS-eket, illetve más, gyors megjelenítést igénylő játékokat kedvelő felhasználók számára ajánlható, hiszen 17,3"-es méretben 360 Hz-es frissítésre képes panellel is választhatóak – és hogy ezek meghajtásával se legyen gond, a CPU esetében Core i9 is választható a GeForce RTX 3070 Ti mellé. A titánszürke burkolatba öltöztetett külső a belga Maarten Verhoeven munkája, aki többek között a Bosszúállók, a Hobbit és a The Walking Dead látványvilágában is közreműködött.

AMD-s alapokon

Az eddig felsorolt notebookcsaládok kivétel nélkül Intel/NVIDIA platformra épülnek, de az MSI kínál AMD-s modelleket is, mégpedig az Alpha, Bravo és Delta sorozat képében. Az Alpha család 15,6”-es és 17,3”-es méretben is létezik, és Ryzen 5800H CPU-val szerelhetők fel. GPU-ként Radeon RX 6600M található bennük, a Full HD felbontású kijelzők pedig 144 Hz-es frissítést kínálnak. A kisebb testvér Bravo esetében Radeon RX 6500M áll rendelkezésre, ez tehát egy olcsóbb, egyszerűbb modell.

Az MSI Delta egy kis méretű, de Ryzen 9-cel és Radeon RX 6700M-mel felszerelt gamer notebook, 240 Hz-es kijelzővel
Az MSI Delta egy Ryzen 9-cel és Radeon RX 6700M-mel felszerelt gamer notebook, 240 Hz-es kijelzővel [+]

A Delta viszont egy igazi finomság: Ryzen 9 5900HX CPU-t kombinál Radeon RX 6700M-mel, és opcionálisan 240 Hz-es Full HD felbontású 15,6”-es kijelzővel – mindezt pedig egy 1,9 kg-os, 357 x 247 x 19 mm-es gépházban kapjuk meg, amivel teljesítményéhez képest kifejezetten jó hordozhatóságot nyújt.

Üzleti és otthoni felhasználóknak

Ahogy cikkünk elején már említettük, az MSI elsősorban a játékosokra koncentrál, de ez nem jelenti azt, hogy ne kínálna „általános” célú noteszgépeket is. Ezen a területen három családdal rendelkezik: a felső- és csúcskategóriában a Summit és a Prestige notebookokat találjuk, míg a középkategóriában a Modern sorozatot. Az utóbbi elsősorban otthoni, általános felhasználásra készült, míg a Prestige és a Summit sorozatot inkább üzleti célokra szánták.

MSI Modern: Otthoni célokra
MSI Modern: Otthoni célokra [+]

A hordozhatóságot szem előtt tartó Modern família 14, illetve 15,6 hüvelykes méretben készül, 12. generációs, 15 wattos Core i7-tel szerelhető fel. Kisebb kijelzővel egy kifejezetten jól hordozható, 1,4 kg-os, 19 mm vastag gépet kapunk, mely ugyanakkor komplett szolgáltatást kínál, például négy USB port, HDMI kivezetés és microSD kártyaolvasó is található rajta. De nem kell szégyenkeznie a 15,6”-es változatnak sem, hiszen ez is csak 1,6 kg-os. További előny, hogy a gépek mindegyik esetben teljesítik a MIL-STD-810G teszt követelményeit rázkódás, ütés, légnyomás és hőmérséklet területén, így kevésbé valószínű, hogy menet közben bajuk esik.

Tabletként is használhatók a Summit Flip széria tagjai
Tabletként is használhatók a Summit Flip széria tagjai [+]

A Summit családban elsősorban felsőkategóriás 2 az 1-ben üzleti noteszgépeket találunk, Summit Flip néven, 13, 14 és 16 hüvelykes, 16:10-es képarányú kijelzőkkel. A hordozhatóságnak itt is kiemelt szerep jut, és a modellek neveiben az is megjelenik, hogy a notebook igazodik-e az Intel Evo platform paramétereihez. Belül 28 wattos 12. generációs Core i7 processzort találunk a csúcskonfigurációkban, a kijelzők pedig természetesen érintésérzékenyek és az aktív tollas bevitelt is támogatják. Ezen kijelzők meghajtásáért a kisebb méretek esetében integrált grafika felel, de a Summit E16 Flip (mely így természetesen nem „Evo”) kérhető GeForce RTX 3050 Ti GPU-val is.

A Prestige egy elegáns üzleti notebookokat tartalmazó sorozat, melynél dedikált GPU is választható
A Prestige egy elegáns üzleti notebookokat tartalmazó sorozat, melynél dedikált GPU is választható [+]

A harmadik család a Prestige, mely 14 és 15,6”-es méretekben létezik, és az integrált grafikával szerelt változatai az Intel Evo platformra épülnek. Ezek klasszikus „clamshell” kivitelűek, elegáns, prémium külsővel, és a 15,6”-es esetében opcionálisan 4K-s kijelzővel. Belül ugyanúgy 28 wattos Alder Lake processzorokat találhatunk, mint a Summitnál, opcióként viszont a 14”-es méretben is megjelenik a GeForce RTX 3050/3050 Ti vagy a GTX 1650 grafika.

Tartalomgyártóknak

Az utolsó nagy termékkategória a tartalomgyártásra optimalizált „kreatív” noteszgépeké, melyeket az MSI a Creator névvel illet. Nem nehéz kitalálni, hogy elegáns, nagy teljesítményű gépekről van szó, 17, 16 és 15 hüvelykes méretben. Belül Core i9-cel és NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti grafikával találkozhatunk, a kijelzők között QHD+ opciókkal, természetesen 100%-os DCI-P3 színtérrel és gyári kalibrációval, mely a delta E < 2 színhűséget biztosítja.

Nagy teljesítmény, kalibrált kijelző és elegáns megjelenés jellemzi a Creator gépeket
Nagy teljesítmény, kalibrált kijelző és elegáns megjelenés jellemzi a Creator gépeket [+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Azóta történt