Hirdetés

A Wii U koncepcióját másolja az új Xbox?

Érdekes dokumentum látott napvilágot az új Microsoft konzolról, ami a pletyka alapján az Xbox Surface nevet kapja. A frissen előkerült leírás szerint a rendszer két részből áll, vagyis az alapgép mellé egy tablet is érkezik, tehát a koncepció nagyon hasonló lehet a Nintendo Wii U megoldásához. A tablet egy 7 colos, multi-touch-os érintésérzékeny kijelzőt használ, és LED-es háttérvilágítás mellett 1280x720 pixeles felbontással operál. A hordozható egység rendelkezik Wi-Fi és Bluetooth modullal, SD szabványú memóriakártyákat kezelő kártyaolvasóval, nagyjából hét órás működést biztosító akkumulátorral, illetve egy egyedi IBM chippel, amihez 288 MB-os RLDRAM 2 kapcsolódik. Utóbbi egy alacsony késleltetésű memóriatípus, és 500 MHz-es valós órajelen üzemel.

Valószínű, hogy a tablet képes önmagában is működni, de erről nincs konkrét információ, azonban biztos, hogy a fő gép mellett a Wii U-hoz hasonlóan használható játékszer lehet. A helyhez kötött egység, azaz maga a konzol két darab IBM Power7 SCM-et használ. Utóbbi a single-chip module rövidítése, ami gyakorlatilag magát a lapkát takarja. Ennek megfelelően a masinában két darab hatmagos processzor lesz, amik 3,1 GHz-es órajelen üzemelnek, és magonként 256 kB-os L2 és 2,6 MB-os L3 gyorsítótárat használnak – ezek a megosztott L3 cache magokhoz rendelt szeletei. Ezenkívül a rendszer 16 MB PSRAM-ot is használ. A DDR3 szabványú lapkákból álló rendszermemória kapacitása 5 GB lesz, és 800 MHz-es valós órajelen üzemelnek. Valószínű, hogy a működés szempontjából az egyik processzor felel majd az operációs rendszer futtatásáért és az ehhez kapcsolódó főbb feladatokért, míg a másik egység az egyéb feladatokat láthatja el, amelyek esetleg nagy számításigénnyel rendelkeznek.


(forrás: Eurogamer) [+]

A grafikus vezérlő szerepét az AMD egyedileg módosított GCN architektúrájára bízná a Microsoft, de ennek teljesítményéről a CU-k száma nélkül nehéz nyilatkozni. A magórajel az adatok szerint 825 MHz lesz, míg az 1,2 GB-os GDDR5 memória 795 MHz-es valós órajelen ketyeghet. Arról egyelőre nincs adat, hogy milyen formában lesz implementálva a grafikus processzor.

Az adatok tárolására 250 GB-os SCSI HDD szolgálhat, amely 10000 rpm-es fordulatszám mellett pörög, így kellően gyors lehet erre a feladatra. Természetesen ez a tárkapacitás bővíthető a négy darab USB 3.0-s porton keresztül. A konzol négy darab vezeték nélküli kontrollert támogathat, ezekhez egy-egy fejhallgató tartozhat.

Az egyelőre kérdéses, hogy a kiszivárgott dokumentum mennyire hiteles, bár annak tűnik, illetve nem lepődnénk meg, ha az új Xbox olyan koncepcióra épülne, amilyenre a Nintendo Wii U, akár némileg továbbgondolva azt. A pletyka azonban mindaddig pletyka marad, amíg a Microsoft meg nem erősíti, így a fentebb leírt részletekből tényleges következtetéseket még nem érdemes levonni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés