A Nintendo levetkőztette a Wii U konzolt

Hirdetés

A Nintendo Wii U konzolja az év végén érkezik, és a gyártópartnereknek hála már a hardverről is lehet tudni pár dolgot. A vállalat azonban megelégelte a találgatásokat, így megmutatták, hogy mégis miből épül fel a belső.

Az IBM CPU és az AMD GPU egy tokozásban
Az IBM CPU és az AMD GPU egy tokozásban

A legfontosabb elem az úgynevezett processzor modul. Ez tulajdonképpen MCM tokozás formájában tartalmazza a CPU-t és a GPU-t. A képen látható, hogy a két lapka szépen elkülönül egymástól. Kis segítség, hogy a kisebbik chip az IBM hárommagos processzora, míg a nagyobbik az AMD által tervezett grafikus vezérlő. Utóbbi a Turks GPU alapjaira épül, és azért is látszik ennyire nagynak, mert integrált formában tartalmazza a 32 MB kapacitású EDRAM-ot, illetve a mellette lévő processzor is nagyon apró.

A konzol alaplapja
A konzol alaplapja

A processzor modult négy darab memórialapka veszi körbe, melyek valószínűleg DDR3 szabványú megoldások, a teljes kapacitásukról pedig már kiderült, hogy 1,5 GB lesz.

A felhasznált gyártástechnológiáról nem beszélt a Nintendo, de a hűtőbordát látva nem lehet túlzottan nagy a rendszer energiaigénye. Mindenesetre a felmelegedett levegőt egy apróbb ventilátor távolítja el, ami feltételezhetően nem csap majd nagy zajt.

A Nintendo Wii U hűtése A Nintendo Wii U hűtése
A Nintendo Wii U hűtése [+]

A konzolról egyelőre kevés a fejlesztői vélemény, de azok megoszlanak. Az biztos, hogy az eddig ismert adatok alapján a Wii U erősebb lesz az összes aktuális konzolnál, de ez nem meglepő. Információink szerint azonban több fejlesztő elégedetlen a processzor teljesítményével, ugyanakkor a grafikus vezérlő az általános számítások szempontjából már elég hatékony, így aktívan kiveheti a részét az egyes munkafolyamatokból. A Wii U igazi ereje tehát attól függ, hogy az adott fejlesztőcsapat mennyire képes élni a Nintendo elképzeléseivel, melyek alapvetően az adatpárhuzamos feldolgozásban rendkívül energiahatékony GPU jobb általános kihasználását célozzák meg.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés