Az év végén érkezik a Nintendo Wii U

A Nintendo az elmúlt évben leplezte a Wii U névre keresztelt új generációs konzolt, mely elsősorban egyedi vezérlőjével próbál újítani. A vállalat idén is elvitte a terméket az E3-ra, de az elmúlt év során gyűjtött visszajelzéseket kiértékelték, így az új vezérlő változott az eredeti elképzeléshez képest. Drámai módosításokra nem kell gondolni, csupán arról van szó, hogy a korábbi modell fogását kényelmetlennek találták, így a tervezők átpozicionálták az analóg karok és a gombok helyét, hogy könnyebb legyen azokat elérni. Az eddigi beszámolók alapján ez jó ötlet volt, illetve látszatra is közelebb kerültek az analóg karok a kontroller széléhez.

Az új, tabletszerű vezérlő más szempontból nem változott, így megmaradt a rendszer lelkét adó 6,2 colos érintésérzékeny kijelző, valamit a gombok száma sem módosult. Érdekes azonban, hogy a Nintendo készített egy hagyományos kontrollert is, mely leginkább az Xbox 360 irányítójára emlékeztet, noha kétségtelen, hogy a gombok és az analóg karok helyzete eltérő. Az talán nem kétséges, hogy Wii U Pro kontroller jobb fogást biztosít a tabletszerű vezérlőnél, így amelyik játékhoz nem szükséges a kijelzővel dolgozó egység, ahhoz érdemesebb az utóbbit használni.

Wii U Pro kontroller
Wii U Pro kontroller

Korábban már kiderült, hogy a Nintendo Wii U támogatja az NFC technológiát is, így meglehetősen sok lehetőségük van a fejlesztőknek az innovatív ötletek beépítésére. Új információ azonban, hogy maga a Wii U konzol végleges formájában nemcsak egy, hanem kettő tabletszerű vezérlőt támogat majd. Korábban a Nintendo csak egy vezérlőt gondolt el, de a felhasználók többet szerettek volna, így a cég is meggondolta magát. A két vezérlőt viszont ki kell szolgálnia a konzolnak, így a játékok külön módot kapnak erre az opcióra. A Nintendo szerint a legtöbb játék 60 képkocka/másodperces sebességgel fog futni, de két tabletszerű kontroller bevetése mellett ez a tempó 30-30 képkocka/másodpercre esik, hogy a rendszer ki tudja szolgálni az igényeket. Jó hír azonban, hogy az egyik vezérlőt kikapcsolva a játék futtatási sebessége azonnal megduplázódik, így a vállalat tényleg mindent megtett annak érdekében, hogy a rajongók igényét kielégítsék. A Nintendo elárulta a tabletszerű vezérlő lehetséges üzemidejét is, mely egyetlen feltöltéssel 3-5 óra lehet. Amennyiben az eszköz lemerült, úgy két és fél órát vesz igénybe az akkumulátor teljes feltöltése.

Nintendo Wii U Nintendo Wii U
Nintendo Wii U [+]

A Nintendo Wii U-ról gyakorlatilag csak a konzolba épített hardver pontos specifikációja nem derült ki. Korábban már bejelentette a japán cég, hogy a CPU-t az IBM, míg a GPU-t az AMD fejleszti. A legfrissebb pletykák szerint a Nintendo alapvetően az Xbox 360 felépítését másolja, csak éppen mindenből több van. A központi és a grafikus processzor például 1,5 GB rendszermemóriát oszt meg, emellett a GPU 32 MB-os EDRAM-ot is kap. A CPU esetében hárommagos PowerPC architektúrára épülő egységről szólnak a hírek. A processzormagok a 3 MB-os megosztott L2 gyorsítótárból olvashatják ki az adatokat, de írás szempontjából az egyik mag 2 MB-os, míg a másik két mag 512-512 kB-os szeletet kap. A grafikus vezérlő a GPU7 kódnevet viseli, és az AMD TeraScale architektúrájára épít. A vállalat a Nintendo igényeinek megfelelően módosította a rendszert, de arról még nem tudni, hogy hány szuperskalár shader processzort rejtenek a SIMD tömbök. Annyi kiderült, hogy lesz tesszellátor a lapkában, emellett támogatott a geometry és a compute shader, valamint a stream output is. A fejlesztők a Wii U-ra szabott GX2 API-t használhatják majd a GPU programozására. A Nintendo Full HD-re tervezte a rendszert, de 1280x720 pixeles felbontáson is futhatnak a játékok négyszeres élsimítás mellett. A hatcsatornás hangokért egy 120 MHz-es DSP felel.

Nintendo Wii U
Nintendo Wii U

A Nintendo Wii U természetesen tartalmazni fog Wi-Fi adaptert, az operációs rendszer pedig egy fél gigabájtos SCL NAND flash tárolóról fut majd. Az adatokat 8 GB-os MLC NAND flashmemórián lehet tárolni, de ez a kapacitás kiegészíthető SD kártyával, illetve két USB 2.0-s port is lesz a konzolon, melyekre adattárolók is köthetők.

A Nintendo a közösségi szolgáltatást is megpróbálja építeni. A vállalat ezzel eddig nem igazán foglalkozott, de ez egy nagyon fontos eleme manapság egy konzolnak, így bemutatkozik a Miiverse is. A szolgáltatásra való regisztrálás után a szokásos funkciókat lehet elérni, így a felhasználó tarthatja a kapcsolatot barátaival, vásárolhat az eShopból, vagy a webet böngészheti, de a különböző videoportálok is elérhetők, köztük a YouTube, a Netflix, az Amazon Instant Video, vagy éppen a Hulu Plus.

A Nintendo Wii U az ünnepi szezonra érkezik meg, és a hírek szerint globális startról lesz szó. Sajnos a termék áráról, illetve a csomagok pontos tartamáról még nincs információ.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés