Hirdetés

A Micron szerint akár a 20 Gbps is elérhető a GDDR6-tal

Ehhez az I/O feszültséget kell csak emelni, ami persze egyszerűnek tűnik, de a fogyasztás oldalán már nagy ára lehet.

A GDDR6 szabvány már az ajtóban kopogtat, elvégre a nagyobb memóriagyártók az elérhetőséget már pár hónapja bejelentették, és mostanra a többség eljutott a gyártósorok véglegesítéséig is, vagyis nem lehet akadálya a nagy mennyiségű gyártásnak sem. Ráadásul a JEDEC is specifikálta már a memóriát, amelyen belül a 14 Gbps-os maximális tempót rögzítettek. Utóbbi azonban nem kőbe vésett paraméter, leginkább arra vonatkozik, hogy ha egy lapka memóriavezérlőjét hitelesítik az adott teljesítményszintre, akkor gyakorlatilag mindegy, hogy melyik memóriagyártó GDDR6-ös lapkája kerül mellé, a működést már maga a JEDEC specifikáció garantálja.

Hirdetés

A memóriagyártók viszont ilyenkor elkezdik feszegetni a határokat, amire jó példát jelentenek a DDR4-es extrém órajelű memóriamodulok, de ha maradni akarunk, a nagy tempóra tervezett megoldásoknál, akkor például a HBM2-höz is kínál a Samsung 1,2 GHz-es effektív órajelű stacket, annak ellenére, hogy az aktuális specifikáció maximum 1 GHz-est enged.


(forrás: WCCFtech) [+]

A Micron szerint a GDDR6 sem érte el határait, egyrészt azért, mert magát az interfész 16,5 Gbps-ot biztosan tud csak az aktuális specifikáció erre még nem terjed ki, másrészt a kutatásaik szerint akár 20 Gbps-ig is el lehet jutni, amihez az I/O feszültség emelésére van szükség. Utóbbi jár némi kellemetlen tényezővel is, mivel így a GDDR6-ös lapkák fogyasztása is nő, de ez az irány inkább később lesz realizálható, mivel első körben valószínűleg minden vállalat inkább a szabvány maximális tempóját akarja elérni, és csak utána gondolkodnak el a további lehetőségeken.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés