Kolosszális bírsággal sújthatja Kína a három legnagyobb memóriagyártót

Bűnük elméletileg a kartellezés, amiért akár 8 milliárd dolláros büntetést is fizethetnek.

A memóriaárak egyáltalán nem alakulnak kedvezően a piac számára, mivel már az előző év óta növekednek, ami egy ideje feltűnt a Kínai Kereskedelmi Minisztérium részeként működő Kínai Monopóliumellenes Hivatalnak. A probléma Kínát, azaz a világ legnagyobb DRAM felvásárlóját eléggé érinti, hiszen az egyre drágább memóriák mellett csökken a kínai telefongyártók nyeresége, de persze az árak növekedése globális szinten is érzékelhető, és más területeket is érint.

Hirdetés

A Kínai Monopóliumellenes Hivatal már az előző év végén megbeszélést folytatott a Samsunggal az áremelkedés okának felderítése és megállítása érdekében, de az elmúlt fél év után kijelenthető, hogy ez nem sokat ért, a memóriaárak még az év elején is növekedtek. Emiatt az ügyben eljáró hivatal a Micront is felkereste még májusban, majd nem sokkal később megindult egy vizsgálat a Samsung, a Hynix és a Micron ellen, ráadásul ezek a vállalatok birtokolják a globális DRAM-piac 90%-át.

A gyanú szerint az érintett cégek megegyeztek egymással, hogy nem biztosítanak kellő mennyiségű új gyártósort a felmerült igényekhez, amivel hiány alakult ki a népszerű memórialapkákból. Ennek hatására pedig árak emelkedésnek indultak, amiből mind profitáltak a megrendelők és úgy általánosan a piac kárára. Amennyiben a kartellezés vádja bebizonyosodik, akkor a kínai trösztellenes törvények szerint 800 millió és 8 milliárd amerikai dollár között lehet a büntetés teljes összege, amely a 2016-os és a 2017-es évre vonatkozik, Kína ugyanis jelenleg ezeket vizsgálja.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés