A Micron annyira hisz a GDDR5-ben, hogy jön a GDDR5X

A grafikus vezérlők piacán egy ideje már a GDDR5 szabványú memória számít az úrnak, de semmi sem tart örökké, így idén már bemutatkozott a leváltónak szánt HBM memóriaszabvány is. A két rendszer között igen nagy a különbség, így a Micron úgy gondolta, hogy igény lenne egy olyan áthidaló megoldásra, amely bár nem olyan gyors, mint a HBM vagy az érkező, még gyorsabb HBM2, de nagyobb kapacitású fedélzeti tár építhető az adott lapka mellé, és emellett még a GDDR5-tel elérhető teljesítményszintet is túlteljesíti.

Hirdetés

A GDDR5-ről egy ideje ismert, hogy az effektív órajel elméleti határa valahol 8 GHz környékén van. Bár ilyen lapkák a jövőben készülni fognak, de annyira nehézkes a nyomtatott áramkört megfelelően megtervezni, hogy a VGA-kon leginkább 7 GHz az a szint, amit megcéloznak az érintett gyártók. Nem beszélve arról, hogy a 8 GHz-es effektív órajel elérése aránytalanul magas többletfogyasztással is jár, vagyis sok esetben még az elméleti lehetőség megléte esetén sem élnek a cégek az említett paraméter beállításával.

A Micron is hasonlóan látja a helyzetet, így a GDDR5-re vonatkozó fejlesztéseiknél a 8 Gbps-os tempónál húzzák meg a határt, és teszik ezt egy új 8 gigabites kapacitást kínáló memórialapka formájában. Utóbbi természetesen működhet alacsonyabb teljesítményszinten is, ami kisebb feszültség beállítást igényli, vagyis csökkenthető a fogyasztása.

A Micron azonban a következő lépést nem a HBM-ben látja, így azt meghagyja a Hynixnak és a Samsungnak. Nem kérdéses, hogy a legtöbb új grafikus vezérlő HBM-et fog használni a jövőben, de lesznek még olyan fejlesztések, amelyek nem. Ide készül a GDDR5X. Utóbbi egy JEDEC szabvány lesz, és a GDDR5 határainak kiterjesztését célozza.

Mint ismeretes a GDDR5 belső adatbuszán órajelenként 8 bitet utaztat a memóriacellákból az IO-pufferbe, vagyis 8n-prefetch megoldásnak tekinthető. A GDDR5X ezen annyit változtat, hogy duplájára növeli a belső adatbuszt, így órajelenként már 16 bitet utazhat a memóriacellákból az IO-pufferbe, vagyis egy 16n-prefetch megoldás születik.

A Micron tervei szerint az első GDDR5X memórialapkák 10-12 Gbps-os teljesítményt érhetnek el, de elméletben lehetséges a 16 Gbps is. Ezzel lényegében az effektív órajel első körben 10-12 GHz-re nő, és elméletben 16 GHz a felső határ. A valós órajel egyébként nem változik, és ez az effektív órajel nyolcad része lesz. A GDDR5X-nek azonban lesz egy hátránya is. A fogyasztás tekintetében abszolút versenyképtelen a HBM memóriaszabvánnyal, így ezt mindenképpen bele kell majd kalkulálni az érdeklődőknek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés