Hirdetés

Megkezdődött a Sandy Bridge tömeggyártása

Az Intel kiváló harmadik negyedévet zárt, így jelentős profitot is termeltek. Az ekkor megszokott konferencián számos érdekes információ elhangzott a vállalat terveiről, amelyről testvéroldalunk nemrég be is számolt. Természetesen a PC-s piacon az érdeklődés a Sandy Bridge felé irányul, aminek a megjelenése januárban esedékes. A hivatalos starthoz közeledve egyre több adat szivárog ki a már gyártás alatt álló termékekkel kapcsolatban. A tömegtermelés megkezdése természetesen nagy mennyiségű elérhetőséget valószínűsít, így a potenciális vásárlók minden bizonnyal azonnal hozzájuthatnak az áhított rendszerhez.

A korábban közölt részletek igaznak bizonyulnak, és a linkelt hírben található termékek startja várható. Az egyetlen adat, amivel akkor még nem szolgálhattunk az a grafikus mag teljesítménye. Az új információk szerint a gyors, négymagos asztali processzorok a HD Graphics 200 névre keresztelt IGP-t alkalmazzák, ami annyit tesz, hogy a rendszer 12 feldolgozóegységgel bír. Ezzel ellentétben a kétmagos és az energiatakarékos megoldások a HD Graphics 100-as verzióval dolgoznak, ami 6 feldolgozóegységet jelent. Az IGP órajele az esetek nagy többségében 850 MHz lesz, ám a Turbo Boost technológia ide is ki lesz terjesztve. Amennyiben a processzor a futtatott feladat kapcsán nem éri el a meghatározott maximális TDP fogyasztást az alapórajel a rendszer kihasználásának függvényében emelkedhet. Ez természetesen a központi és a grafikus magokra is vonatkozik. Az IGP órajele akkor fog nőni, ha az aktuális folyamat a shader processzorokat aktívan terheli. A legtöbb asztali CPU 1100 MHz-es maximális frekvenciát enged meg a grafikus vezérlőnek, ám a 95 wattos osztályba sorolt Core i5-2500-as és a Core i7-2600-as sorozat esetében ez az érték 1350 MHz lehet. A kakukktojások szerepét az alacsony fogyasztású modellek töltik be, melyek nevében a T betű fog ékeskedni. E termékek IGP-je 650 MHz-en ketyeg, a Turbo Boost maximuma pedig a TDP értéktől függően 1100 vagy 1250 MHz lesz.

A mobil processzoroknál feltételezhetően az összes feldolgozóegység aktív lesz, ám az alapórajel 650 MHz-re lesz kalibrálva. A frekvencia dinamikus emelése 1300 MHz-ig biztosított, ám a legolcsóbb Core i5-2520M verzió esetében az 1400 MHz is megengedett. A HD Graphics 200 és 100 részlegesen támogatja a DirectX 11-et, vagyis a grafikus API szempontjából a DirectX 10.1-es programokat tudja futtatni, de a DirectCompute 5.0 előnyeit képes kihasználni, ami az általános számítások szempontjából jól jön.

A lapkakészletekből biztos nem lesz hiány, hiszen csak a mobil vonalra öt vezérlő lesz bevetve. Ezek között nagyon kevés különbség lesz, ami főleg a RAID támogatásban mutatkozik meg. Mindegyik lapka támogat hat darab SATA 3 Gbps-os portot, továbbá két 6 Gbps-os aljzat nyerhető egy külső chip segítségével. Az USB 2.0-s felületek száma maximum 14 lehet, az USB 3.0-s interfészek pedig külső vezérlőről üzemelhetnek. Az asztali termékek esetében hat különböző vezérlőhíd biztosíthatja az alapot. Ezek közül a P67-es megoldás az egyetlen, ami képes kezelni a feloldott szorzót, vagyis tuningolni csak ilyennel lehet, amennyiben a felhasználó a megfelelő processzorral rendelkezik. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a P67-es alaplapokkal nem működik a Sandy Bridge IGP-je, mivel a rendszeren nem vezethetők ki a monitorkimenetek. Aki tehát tuningolni akar, annak le kell mondania az integrált grafikus magról, és minden bizonnyal a dedikált transzkódolóról is, ami a processzor egyik fő erőssége lenne.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés