Információk a Sandy Bridge IGP-jéről

Hirdetés

A Sandy Bridge részletes bemutatása már megtörtént az IDF alatt, ám a processzorban lakozó grafikus mag körül még mindig sok a kérdés. Az Intel nem is nagyon nyilatkozik a támogatott API-k soráról, de a rendezvény alatt összegyűlt információkból már össze lehet rakni egy majdnem teljes képet, mely megmutatja mit is tud a vállalat legújabb IGP-je. A rendszerről korábban kiderült, hogy támogatni fogja a DirectX 10-et, de a 11-es verzió kezelése kérdéses volt. A friss adatok szerint a részleges támogatás megoldható, mivel a hardver félúton lehet az előbb említett két API között. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a háromdimenziós programokban az IGP nem fog DirectX 11-es erőforrásként működni, mivel tesszellációs motor biztos nincs a chipben, így az API felépítéséből kiindulva ez a hiányosság minden más új technológia kihasználását ellehetetleníti. Itt alapvetően a DirectX erőforrás-ellenőrzése jelenti a problémát, ami az alkalmazás indításakor fut le. Ilyenkor az adott hardver eszközillesztője megmondja, hogy melyik az a legmagasabb DDI verzió, amit képes kezelni, és a program eszerint futtatja le a rajzolási parancsokat.

A Sandy Bridge IGP-je a kiszivárgott adatok szerint képes a DirectCompute 5.0 kezelésére, így biztosra vehető a DirectX 10.1 támogatása is. Ez alapvetően sejthető is volt, hiszen a Windows 7 Aero felülete sokat profitál az API-ból, amit az Intel biztosan szeretne kihasználni. A DirectX 11-es programok viszont nem fognak futni, még akkor sem, ha van olyan utasítás, amit a hardver képes kezelni. A DirectCompute esetén már más a helyzet. A platform alapvetően a DirectX 11 egy elkülöníthető része, így az 5.0-s felületre írt alkalmazásokat kezelni fogja a Santa-Clara-i óriáscég új fejlesztése. A többi kedveltebb API esetében bonyolultabb a helyzet, mert kiterjesztésekre épülnek, így csak a megjelenéskor derülhet ki a konkrét támogatás. Nagyon valószínű, hogy az OpenGL 3.3, valamint a WebGL szempontjából fontos OpenGL ES 2.0 kezelése biztosítható.

Nagy kérdés még a Sandy Bridge működése egy diszkrét grafikus kártya mellett. Nyilvánvaló, hogy a lapka CPU-s része üzemelni fog, de az IGP a pletykák szerint azonnal lekapcsol, amint egy külső GPU jelenlétét érzékeli. Ezzel az Intel minden bizonnyal az NVIDIA Optimus technológiája ellen szeretne fellépni. A mobil piacon ez komoly probléma lehet a GeForce termékek eladhatóságára nézve, és nem is érdemes tisztességes lépésnek nevezni. Ugyanakkor az IGP lekapcsolása kétélű fegyver lehet, mivel a médiamotor a grafikus magon belül található, vagyis kérdéses, hogy a hardveres videotranszkódolás elérhető lesz-e egy diszkrét grafikus kártyával szerelt számítógépben. Persze amennyiben ez a szolgáltatás képes így is működni, akkor komoly esélye van az Intelnek arra, hogy megkeserítse az NVIDIA életét a legnagyobb bevételt hozó szegmensekben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés