Mégis lesz hagyományos tuning a Sandy Bridge mellett?

A Sandy Bridge és a tuning már egy ideje slágertéma az internetes fórumokon. Mint ismeretes az Intel az új generációs processzorhoz készülő lapkakészleteknél elhagyta a CK505-ös órajelgenerátort, így a vezérlőbe épített egység látja ez az ezzel kapcsolatos feladatokat. Ez sajnos lehetetlenné teszi az asszinkron órajelvezérlést a PCI sínrendszer számára, így a rendszerbusz emelésekor a PCI Express és az SATA interfész órajele is dinamikusan nő, ami gyorsan instabil működést eredményez. A vállalat tervei szerint mostantól ezért a szolgáltatásért többet kell otthagyni a boltban, ugyanis a K-ra végződő processzorok lesznek teljesen tuningolhatóak egy P67-es alaplap társaságában. A többi CPU esetében a maximálisan beállítható szorzóval a Turbo Boost órajel érhető el.

Hirdetés

Az Intel ezzel a koncepcióval elbukja a tuning reklámértékét is, hiszen mi értelme lenne olyan tuningversenyeket rendezni, ahol lényegében csak egy szorzót kell kiválasztani, és már mehet is a buli. Ezzel nagymértékben előtérbe kerül a szerencsefaktor, míg a tapasztalat teljesen a háttérbe szorul. Ennek egyenes következménye lenne az AMD-s konfigurációk használata, így a reklámot is a konkurencia kapná. Ez természetesen nem járható út, így valamilyen megoldás szükséges az őrült tuningosok megnyeréséhez.

Intel Z68 Express
Intel Z68 Express (forrás: SemiAccurate)

Ezzel kapcsolatban merültek fel a pletykák egy Z68 Express jelzésű vezérlőhíddal kapcsolatban, melyről egy kiszivárgott dia is elérhető. Az információk szerint az alaplapgyártók az új csúcsmodellnél alkalmazhatnak külső órajelgenerátort, vagyis a PCI sínrendszer órajele fixálható lesz. Szintén jó dolog, hogy a P67-es lapkával ellentétben használható lesz a Sandy Bridge integrált grafikus magja, vagyis nem kell a tuning és az IGP között dönteni. Ezenkívül újdonság lesz az RST SSD Caching, aminél az RST jelzés az Intel Rapid Storage technológiájára utal. Azt nem tudni pontosan, hogy ez mire szolgál, de nagyon valószínű, hogy az SSD-t lehet majd használni egyfajta gyorsítótárként, miközben az operációs rendszer egy merevlemezre vagy egy lassabb SSD-re van telepítve. Ehhez hasonló ötlettel már előállt a Marvell, így áttörésről nem beszélhetünk, de a funkció mindenképpen hasznos lehet. További extra, hogy az Intel új vezérlője támogatja majd a 2,2 TB-nál nagyobb kapacitással rendelkező merevlemezek RAID módban való működését.

A gyártóknál megpróbáltunk érdeklődni a Z68 Express létezéséről, de mindenki megtagadta a választ, ám a visszajelzések közül egyik sem cáfolj a pletykát. Ennek megfelelően talán igaz is lehet a kiszivárgott dia, és még az év első felében megjelenhet az LGA1155-ös processzorokhoz tervezett csúcskategóriás lapkakészlet. Persze a tuning most sem lesz úgymond ingyen, hiszen minden bizonnyal csak a csúcsalaplapokon kap majd szerepet a vezérlő, de az őrült tuningosok eddig is csak a jól felszerelt, méregdrága megoldásokra néztek rá.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés