Még sokáig számol a Socket AM4-gyel az AMD

A gyártópartnereknek leadott friss útiterv a jelenleg elérhető processzorsorozatok mellé még négy érkező fejlesztést jelöl.

Az AMD-vel kapcsolatban rég érkezett hosszabb távra nyúló információ arról, hogy mi várható az asztali piacon. A vállalat az idei évet leleplezte, hiszen már tudni, hogy ősszel érkeznek a Socket AM4-es tokozású, Zen 3 processzormagokkal dolgozó fejlesztések, amelyek a Vermeer kódnevet viselik. Emellett nem számít olyan óriási titoknak az sem, hogy a mobil piacon már elérhető Renoir SoC APU kap majd asztali variánsokat is. Ezzel az aktuális termékskála két új sorozattal biztosan kiegészül az idén, viszont a gyártóknak leadott friss útiterv, már a következő évet is jegyzi.

A Vermeer és a Renoir után a Cezanne és a Rembrandt kódnevű fejlesztések jelennek majd meg, és utóbbi kettő is a Socket AM4-es foglalatba készül. Ezek közül a Cezanne érkezik hamarabb, méghozzá nagyjából egy év múlva. Erről a fejlesztésről relatíve sokat tudni, ugyanis a Renoir SoC APU-t váltja majd, és Zen 2 helyett már Zen 3 processzormagokat fog kínálni, míg a Vega architektúrájú IGP helyére új dizájn kerül, de arról nincs pontos adat, hogy ez konkrétan mit jelent. Ez azért fontos, mert az AMD a Renoir IGP-jére is új dizájnként tekint, elvégre a Picasso GFX IP 903-as architektúrájával szemben a GFX IP 909-re épít.

Az APU-k fejlesztése tekintetében érdekesség, hogy az AMD a generációs ugrásnál csak az egyik részegység számítási teljesítményének növelésére koncentrál igazán. Ezt a Renoir esetében kezdték el, amely az IGP tekintetében nem kínált lényegesen többet a Picasso kódnevű elődjénél, viszont a processzormagok szintjén duplázott, ami számottevő előrelépés volt. A Cezanne ennek a fordítottja lesz. A processzormagok száma nem fog nőni a Renoir SoC APU-hoz képest, ugyanakkor az IGP számítási teljesítménye radikálisan mértékben javul majd.

Sajnos a Rembrandt esetében sokkal kevesebb az információ. Egyedül az új gyártástechnológia van megjelölve a partnerek felé, de nem tudni, hogy ez egészen konkrétan mit jelent, hiszen elképzelhető, hogy a TSMC 5 nm-es eljárásáról van szó, vagy esetleg az EUV-s 7 nm-es node-ról. Az AMD nézőpontjából mindkettő új lenne. Maga a Rembrandt egyébként a következő esztendő végén érkezhet leghamarabb.

Lényeges adat még, hogy az 500-as sorozatú vezérlőhidak a Vermeer, a Renoir, a Cezanne és a Rembrandt kódnevű fejlesztéseket is támogatni fogják, de a BIOS frissítésére majd szükség lesz az egyes termékek megjelenésekor.

A 2022-re vonatkozóan a jelenlegi tervek nagyon általánosak. Két alapvető tényező van erre vonatkozóan: az AMD ekkorra szeretné a DDR5-öt biztosítani a mainstream asztali piacon, illetve a Ryzen termékcsaládon a nyolc processzormag lenne a belépő. Mindemellett érdekes adalék még, hogy a cég dolgozik a Microsofttal azon, hogy a végfelhasználóknak szánt Windows operációs rendszer következő verzióiban egy program 512 processzorszálat is kaphasson. Ez persze valószínűleg nem a tömegeknek szánt asztali processzorokra vonatkozik majd, sokkal inkább a fejlesztés alatt álló Ryzen Threadripperekre akarják felkészíteni a szoftveres hátteret.

Sajnos a mobil megoldások, illetve a szerverek piacára vonatkozóan nincs friss útiterv, de valamekkora átfedés biztos lesz az asztali fejlesztésekkel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés