Ígéretesnek tűnik a BrainChip agyat másoló lapkája

Az Akida NSoC a skálázhatóságának köszönhetően széles piaci réteget fedne le.

A BrainChip talán kevésbé ismerős név a piacon, ami nem csoda, a céget 2013-ban alapították, a legfontosabb termékük pedig a BrainChip Studio, amely egy neurális háló alapú video- és képelemző szoftver. A vállalat azonban nemrég bejelentette az Akida neuromorfikus rendszerchipjét (NSoC), amelyről most számos részlet derült ki.

Maga a fejlesztés nagyon hasonló más neuromorfikus projekthez, vagyis az új lapka leginkább az emberi agy működését másolja. A számok tekintetében 1,2 millió neuron lesz benne tízmilliárd szinapszis társaságában. Az ilyen típusú megoldások kifejezetten furcsán működnek, mivel a neuronok nem kapcsolnak csak úgy ki-be, mint például egy tranzisztor. Itt az számít, hogy a jel mikor ér el egy meghatározott küszöbértéket. Ha ez megtörténik, akkor a neuronok elkezdenek információt továbbítani, és ezt addig teszik, amíg a jelben érkező impulzusok száma a már említett küszöbérték felett marad. Emiatt a különböző adatokat megfelelő formába is kell konvertálni, és erre lesz egy fixfunkciós egység a lapkán belül, amely a szenzor interfészekből szerzi az információt.


(forrás: WikiChip) [+]

Az egész rendszert a processzor komplex vezérlő, ez felel a rendszer- és adatmenedzsmentért, illetve a tréning és a dedukció kontrollálásáért. A memória DDR4 vagy LPDDR4 lehet, míg a bootolásra flashmemória áll rendelkezésre, itt lehetnek egyébként a programok, illetve a különféle feldolgozásra váró adatok is. Ezeket egészítik ki a DMA motorok, a különböző elterjedt adatkapcsolatok vezérlői, illetve a több lapka összeköttetését biztosító, nagy teljesítményű soros interfész.

A BrainChip az új fejlesztéssel széles piaci réteget támad, hiszen az 1 watt alatti fogyasztású opció mellett lesznek nagyobb fogyasztású, adatközpontokba szánt változatok is. Ezek mind ugyanazt a lapkát használják, csak a gyorsabb modellekre több kerül. A működés tekintetében a rendszer képes alkalmazkodni a neurális háló paramétereihez, ami lehetővé teszi az automatizált tréninget, vagyis az architektúra lényegében önmagát tanítja, de persze a hagyományos, külsőleg elvégzett tréning is lehetséges.


(forrás: WikiChip) [+]

Az érdeklődők számára elsőként az Akida Development Environment gyorsító lesz elérhető, ráadásul még az idén. Ez a csomag még FPGA-val dolgozik, de biztosítja a programfejlesztéshez szükséges hátteret. Az Akida NSoC mintái nagyjából egy év múlva érkeznek, míg az első valós gyorsítókártyákat a következő év végén igényelhetik a partnerek.

Előzmények

Hirdetés