Egyre nagyobb figyelmet kapnak a Zhaoxin x86/AMD64-es törekvései

Az érkező KX-6000 és KX-7000 igen érdekes alternatívák lehetnek, előbbi ráadásul még idén elkészül.

November végén számoltunk be arról, hogy a Zhaoxin tervezi első x86/AMD64-es rendszerchipjét, amely a KX-5000 sorozaton belül lesz elérhető. Erről a fejlesztésről igen sokat tudni, ahogy az a linkelt hírben is látható, hiszen gyakorlatilag kész, így már csak a szállítás megkezdése van hátra, így valószínűleg heteken belül elérhetővé vállnak a partnerek által tervezett Zhaoxin KX-5000-es rendszerek.

Hirdetés

Sokkal érdekesebb a jövő, ami az év végére tartogatja a közvetlen utódnak számító KX-6000 sorozatot. Ez már 16 nm-es FinFET node-on készül, konfigurációtól függően négy vagy nyolc maggal fog rendelkezni, és 3 GHz is lehet az órajele. Valószínűleg szimplán a KX-5000 lesz átrakva modernebb node-ra, csupán kismértékű változásokkal. Erről a kínai SEMI közölt egy beszámolót, amelynek része volt az alábbi útiterv.


(forrás: SEMI) [+]

A képen látható KX-7000 sokkal érdekesebb, ami még messzebb van, valószínűleg a következő évtized elején érkezhet, viszont támogatni fogja a DDR5-ös memóriaszabványt, illetve a PCI Express 4.0-t is. Ennél több konkrétumról sajnos a hosszabb távú tervet tekintve nincs adat, de az látszik, hogy a VIA és a shanghaji helyi hatóság vegyesvállalataként működő Zhaoxin értékes útitervvel rendelkezik a jövőre nézve. Igazán ütős egyébként akkor lenne a KX-7000, ha a HTC egy friss fejlesztésű S3 grafikus vezérlője is integrálásra kerülne.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés