99 dolláros Android 4.0-s táblagépet hozott a Mikulás

Hirdetés

A MIPS is szeretne egy szeletet a tablettortából, így kihasználva az Android 4.0-s operációs rendszer megfelelő portját elkészült a NOVO7 Basic jelzésű táblagép, mely az Ingenic JZ4770-es SoC-ra épül. A lapkáról korábban már írtunk, így kiderült róla, hogy a MIPS32 architektúrára épülő, XBurst nevű processzormagja 1 GHz-es órajelen képes üzemelni, és a fogyasztása nem több 250 mW-nál, ami nagyon kedvező érték. Az integrált grafikus mag esetében korábban csak annyit lehetett tudni, hogy támogatja az OpenGL ES 2.0-t, de mára a származása is ismert. Az Ingenic ugyanis a Vivante GC860-as IGP-jét licencelte, melynek ScalarMorphic architektúrára épülő unified shader processzorai 444 MHz-es órajelen üzemelnek. A teljes IGP 100 mW alatti energiaigénnyel rendelkezik, a videók feldolgozásáért felelős motor pedig kezeli az Full HD felbontású tartalmak dekódolását, így a NOVO7 Basic HDMI 1.3-s csatlakozójának is nagy szerepe lehet. A Vivante egyébként nem új szereplő a piacon, hiszen a Marvell ARMADA termékcsaládja is épít a fejlesztésekre. Az Ingenic természetesen kérte a Vivante opcionális 2D egységét is, így a Vivante GC860 egy komplett megoldás lett.

A hardver szempontjából tehát elég ütős a NOVO7 Basic tablet, mely egyébként 7 hüvelykes kapacitív érintésérzékeny kijelzőt használ. A gyártó szerint később lesz 8 és 9 colos megoldás is, melyek ugyanezekkel a hardveres alapokkal rendelkeznek. Természetesen a 802.11b/g/n-es Wi-Fi sem hiányozhat, továbbá a táblagép egy USB 2.0-s porttal, valamint egy microSD kártyákat kezelő interfésszel is rendelkezik. A két webkamerával felvértezett újdonság az Ingenic JZ4770-es SoC-nak köszönhetően a fogyasztásban is jeleskedik. A gyártó szerint a NOVO7 Basic készenléti állapotban 30 órán át üzemképes, míg komoly terhelés mellett 6-8 órás üzemidőre lehet számítani.

Az Ainol NOVO7 Basic elsősorban Kínában lesz elérhető, de valószínűleg számos nyugati országba is eljut, hiszen a termék ára csupán 99 dollár, és a képességeket figyelembe véve ez egyáltalán nem sok. A MIPS architektúrától sem kell feltétlenül félni, ez ugyanis csak akkor jelent hátrányt, ha az adott alkalmazás natívan fut az Android operációs rendszeren, és a fejlesztők csak ARM architektúrára fordítják le a programot. Ilyenkor az alkalmazást újra kell fordítani MIPS architektúrára, így az futtathatóvá válik. Szerencsére az androidos programok többsége a Dalvikra épít, vagyis virtuális gépen keresztül futnak. Ez azt jelenti, hogy a program számára lényegtelen a processzor architektúrája.

Érdemes megjegyezni, hogy a NOVO7 Basic nem keverendő össze a NOVO7 Advenced tablettel, mivel utóbbi ARM architektúrára épülő SoC-ot használ.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Ainol

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés