Új, Master szériás perifériák jelentek meg a Logitech kínálatában

A MX Master 3 egér esett át egy kis ráncfelvarráson, és két alacsony profilú, zsinórmentes mechanikus billentyűzettel is bővült a svájci gyártó felhozatala.

A Logitech beviteli eszközeinek rendkívül széles tárháza két újabb termékkel gyarapodott, és az egyik az MX Master 3 egér utódjaként, MX Master 3s néven mutatkozik be. Az elsősorban munkára/tartalomgyártásra szánt széria legfrissebb, hétgombos iterációjának formája és méretei látszólag nem változtak (124,9 x 84,3 x 51 mm), ám sajnálatos módon a már-már embertelen, 141 grammos tömege is maradt a régiben.


[+]

Furcsa, hogy míg a gaming vonalon a vállalat már egyértelműen megmutatta, hogy képes kifejezetten könnyű típus gyártására (s ehhez még lukacsos burkolat sem szükséges), addig az üzleti kategóriában semmi ilyesmire nem törekszik, annak ellenére, hogy az irodisták/audiovizuális iparban ténykedő egyének ugyanúgy csak profitálhatnak az ízületeket kímélő légiességből. Már az egyébként még mindig határozottan nehéznek számító 100-110 grammot is óriási előrelépésként értékelnénk a kérdésben, pláne egy ennyire ergonómiára kihegyezett konstrukció vonatkozásában.


[+]

A technikai specifikációkra visszatérvén a szabadon futó, elektromágneses MagSpeed, illetve az oldalsó (fém) görgő természetesen kipipálható, a lényegi differencia az elődhöz képest a szenzorban (meg a madzagmentes kapcsolatban) leledzik. A korábbi, 4000 cpi-s Darkfield érzékelő egy 200-tól 8000 cpi-ig 50-es léptékben skálázódó Darkfield egységnek adta át a stafétabotot, miközben a célgéphez (10 méteres hatósugárban) történő kapcsolódás Bluetooth BLE vagy 2,4 GHz-es Bolt technológia segítségével valósítható meg.


[+]

Kissé meglepőnek tartjuk, hogy egy abszolút high-end szegmensbe pozicionált rágcsálóba még a jó öreg HERO 12K szenzort vagy a ténylegesen vezetékes szintű reszponzivitást nyújtó Lightspeed wirelesst sem implementálták, noha ezeket a kevesebb, mint harmadáron kapható, évek óta piacon lévő G305 is lazán hozza. Az utóbbi hiányát talán magyarázhatjuk azzal, hogy a fejlesztett biztonsági protokollal dolgozó Bolt váltja az Unifying vevőket, és több ilyen dongle-lel érkező ketyere használata esetén komfortos dolog, azonban az előbbire nehezen találunk okot. Esetleg az alacsony fogyasztás lehet leginkább a háttérben (igaz, a mindössze 125 Hz-es polling rate jócskán közrejátszik ebben), bár egy 50 000 forintra taksált megoldásnál így is kissé kesernyés ízt hagy a szánkban a történet, főleg úgy, hogy belső memória sincs, ráadásul köztudott, hogy a HERO szenzorok energiaéhsége rendkívül visszafogott.


[+]

A fő klikkek alá költöztetett mikrokapcsolók fajtájáról nem nyilatkozik a brosúra, mindenesetre jóval halkabb és puhább kattintási érzettel kecsegtetik a leendő tulajokat, mint a szimpla MX Master 3. A szoftveres hátországot a Logi Options+ alkalmazás jelenti, ami nem csupán széles konfigurálhatóságot tesz lehetővé, hanem a közreműködésével egyik számítógépünkről a másikra úsztathatjuk át a pointert, s ezzel szöveget, képet vagy egyéb állományokat mozgathatunk két masina között – e funkciónak (Flow) az sem szab gátat, ha Windows és macOS operációs rendszerek cserélnének információt.


[+]

Az egyszerre három apparátussal (amelyek közt a hason figyelő gombbal léptethetünk) összepárosítható modell beépített akkumulátora legfeljebb 70 napra elegendő energiát képes tárolni, és a Type-C—Type-A (töltő)kábellel már egyetlen percnyi "tankolás" is három órás üzemidőt prognosztizál. Széljegyzetben említjük meg, hogy a kurzorkergető grafitszürke kivitele 27, a halványszürke (képekről inkább törtfehérnek tűnő) variánsa 22 százalékban újrahasznosított műanyagból készült, és mindkettő csomagolásának alapanyaga FSC minősítésű erdőkből származik.


[+]

A patinás múltú cég második újdonsága az MX Mechanical nevű, numerikus paddal ellátott, vezeték nélküli billentyűzet, amelynek 65 százalékos verziója is akad (MX Mechanical Mini) a portfólióban. A slim profilú, alumínium fedőlapos tasztatúrák enyhén ívelt ABS kupakjai alá egészen izgalmas kapcsolókat kérhetünk; a menün lineáris (Red), halk/taktilis (Brown) és kattogós/taktilis (Blue) Kailh Choc V2 switch-ek szerepelnek.


[+]

Az állítható dőlésszögű klaviatúrák ugyanazokat a kapcsolódási módozatokat (Bluetooth BLE, 2,4 GHz-es Bolt, három csatlakoztatott eszköz egy időben) és rugalmas munkavégzést (Logi Options+/Flow) ígérik, mint a fentebb részletezett egér, és 1500 mAh-s telepeik aktivált háttérvilágítással 15 napig, leoltott LED-ekkel mintegy 10 hónapig bírhatják kakaóval. Nem elhanyagolható tényező, hogy a Type-C—Type-A zsineggel 15 perc alatt egy egész napra elég kraft pumpálható az akkumulátorokba, ellenben külön kábeles üzemmód nincs; töltés közben wireless nyúzhatók tovább az újoncok.


[+]

Érdekesség, hogy a memóriahabos MX Palm Rest csuklótámasszal bátran összeboronálható, 45/47 százalékban újrahasznosított plasztikból álló páros szenzorosan észleli kezeink közelségét, így a fényeik lekapcsolt állapotból automatikusan felélednek, sőt, egy környezeti fényviszonyokat detektáló érzékelő is került beléjük a fényerő reaktív manipulálásának érdekében.

A teljes értékű változat 170, a kompakt kiadás 150 dolláros árcédulát visel dobozán, és a kompatibilis szoftverkörnyezetek sorában a Windows 10/11-et, a macOS 10.15-öt (vagy újabbat), a Linuxot, illetőleg a Chrome OS-t üdvözölhetjük, viszont ha a 2,4 GHz helyett a Bluetooth-ra szavazunk, a pakk kiegészül az iOS 14-gyel (vagy újabbal), az iPadOS 14-gyel (vagy újabbal) és az Androiddal. A garancia 2 éves időtartamra szól.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés