Hirdetés

Letölthetők az AMD és az NVIDIA, Vulkan Roadmap 2022 profilhoz szabott meghajtói

Ezeket jelenleg mindkét cég csak a fejlesztőknek szánja, hiszen béta állapotú implementációkról van szó.

Az előző héten számoltunk be a Vulkan API 1.3-as verziójáról, amely jelentős átalakuláson ment keresztül, és nagy újításként bevezeti a profilokat. A részletekről a linkelt hírben bővebben írtunk.

Természetesen ez újítások némi felkészülést igényelnek az iparág részéről, és ezt könnyíti meg az AMD és az NVIDIA az első kompatibilis meghajtókkal.

Az AMD a nemrég megjelent, 22.1.2-es Radeon Software csomagot egészítette egy Vulkan 1.3.203-as, béta állapotú implementációval, amely tartalmazza a Vulkan Roadmap 2022-es profilhoz is a támogatást. Utóbbi még nincs véglegesítve, de a tervezett kiterjesztéseket kezeli a meghajtó, beleértve a most hozzáadottakat: VK_KHR_maintenance4, VK_EXT_global_priority_query, VK_EXT_depth_clip_control és VK_EXT_provoking_vertex. Az eszközillesztő az alábbi linken keresztül tölthető le.

Az NVIDIA a 473.11-es meghajtót adta ki, amit kifejezetten a Vulkan 1.3.203-ra szabtak. A csomag béta állapotú implementációja szintén támogatja a Vulkan Roadmap 2022-es profilt, nyilván ugyanúgy egy nem véglegesített formát, illetve a VK_KHR_global_priority kiterjesztés kezelését is beépítették a zöldek rendszerprogramozói. A friss eszközillesztő az alábbi oldalon szerezhető be.

A hardveres támogatás tekintetében amelyik GPU megbirkózott a Vulkan 1.1-gyel, annak a Vulkan 1.3 sem okoz majd gondot, és ez a fenti meghajtócsomagok esetében is igaz. A Vulkan Roadmap 2022-es profilhoz viszont modernebb hardverek kellenek, ugyanakkor erre vonatkozóan a gyártók még nem szívesen mondanak konkrétumokat, mivel maga a profil nincs véglegesítve.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés