Steam Deckhez igazított képességek jönnek a RADV meghajtóba

A Valve dinamikus VRS-re vonatkozó kódot írt a nyílt forrású eszközillesztőbe, ami javíthat a kézikonzol üzemidején.

Lassan a csapból is a rajthoz közeledő Steam Deck folyik, így a múlt nyáron bejelentett rendszerről viszonylag sok új információ érkezik, amelyek közül érdekesnek tűnnek a bevetésre váró technikai újítások.

A Phoronix észrevette, hogy Samuel Pitoiset, a Valve szoftvermérnöke egy újítással egészítette ki a nyílt forráskódú Radeon Vulkan (RADV) meghajtóimplementációt. Mielőtt azonban ezt részleteznénk meg kell említeni, hogy a Steam Deck által használt rendszerchip RDNA 2 architektúrára épülő IGP-t használ, amely többek között támogatja a VRS, vagyis a Variable Rate Shading eljárást. Ez tulajdonképpen lehetővé teszi, hogy az árnyalás esetlegesen ne a teljes felbontáson történjen meg, konkrétabban az adott alkalmazás bizonyos pixelblokkokra ne alkalmazzon teljes részletességű számítást, hanem valamilyen kisebb részletességű minta alapján dolgozzon.

A friss RADV kód a Valve kézikonzolja által használt Van Gogh SoC APU esetében biztosítja, hogy egy konfigurációs fájlon keresztül is módosítható legyen a vertexenként értelmezett árnyalás részletessége. Ehhez tehát a jövőben nem kell direkt támogatás az alkalmazás oldalán.

A funkcióval a Valve a programfuttatás melletti fogyasztást akarja mérsékelni, hiszen ha az árnyalás kisebb felbontáson történik, akkor az csökkenti a memóriaelérések számát, és ez nyilván kedvező hatással van az energiaigényre. Nem mellesleg még gyorsulhat is tőle az adott játék, de negatív tényező, hogy romlik a képminőség, viszont a kézikonzol által használt kis képernyőn nem biztos, hogy ez észrevehető lesz.

Azt még nem tudni, hogy a Valve a paraméterezést hogyan vezeti be, de a RADV kód egyértelműen a Van Gogh SoC APU-ra vonatkozik, tehát csak a Steam Decket célozhatják vele.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Valve

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés