Lenovo blog: ThinkPad L470 notebook

Egy lépcsővel a csúcs alatt, jobb áron megkaphatunk minden vállalati extrát.

A Lenovo vállalati felhasználásra szánt notebookkínálatának gerincét az abszolút csúcskategóriás ThinkPad T sorozat alkotja. Egy lépcsővel alatta helyezkedik el a ThinkPad L család, ami felszereltség szempontjából nagyon közel van a hozzá, csupán néhány apróság hiányzik a specifikációs listáról. A 14 hüvelykes mérete révén legkedveltebb ThinkPad L470 csupán egyetlen ponton különbözik számottevően a ThinkPad T470-től: háza nem üvegszál erősítésű, hanem ABS műanyagból készült, ezért valamivel kevésbé ellenálló a környezeti viszontagságoknak, miközben azért megfelel a MIL-STD-810G mostoha bánásmóddal kapcsolatos katonai szabvány egyes pontjainak.


[+]

Tizennégy hüvelykes méretben a 339 x 235 mm-es alapterület általánosnak számít, a gépház 23,9 mm-es vastagsága sejteti, hogy nem spórolták ki belőle az anyagot és lesz hely normális hűtésnek is. Az indulósúly háromcellás, 24 wattórás akkumulátorral 1,87 kilogramm, a hatcellás, 48 wattórással 2,02 kilogramm, a szintén hatcellás, de 72 wattórás akkuval valamivel nehezebb a gép. Ma már nem lepődünk meg azon, ha egy 14 hüvelykes notebooknak nincs optikai meghajtója, hiszen ahhoz képest, hogy milyen ritkán van rá szükség, elég sok helyet foglal.


[+]

Hardverben természetesen a legutóbbi, hetedik generációs, kétmagos Core i processzorok adják az alapot, melyek közül vPro támogatású Core i5-öt vagy i7-et is kérhetünk, de van lehetőség akár szerény Celeron 3965U-ra is, sőt aki úgy gondolja, akár a hatodik Core i generációhoz is visszatérhet. A memóriát két DDR4 foglalat várja, így a maximum 64 GB lehet. Az adattáraknak 2,5 hüvelykes meghajtóhelyet tartanak fenn, amelybe megfelelő adapterrel PCI Express NVMe SSD is tehető, emellett van egy SATA csatolós, rövid M.2 foglalat is, amit alapesetben az opcionális mobilinternet modulnak szánnak, de akár SSD is tehető bele, ha SSD+HDD kombinációt szeretnénk.


[+]

A 14 hüvelykes kijelző alapváltozata 1366x768 pixeles, TN paneles matt felülettel, ahogy arra számítani lehet, a Full HD-s változat viszont lehet TN-es vagy IPS-es is, erre célszerű odafigyelni vásárláskor. Érintésérzékeny opció egyik változatnál sincs. A kijelző meghajtásáról a központi processzorba integrált mellett különálló Radeon R5 M430 grafikus alrendszer gondoskodhat. Ennek jelenléte nem csak a teljesítmény szempontjából érdekes, hanem azért is, mert nyilván a CPU+GPU párosához méretezték a hűtést, így a csak CPU-val felszerelt – szerintünk ajánlottabb – modellek jó eséllyel nagyon halkak lesznek.


[+]

Csatlakozók tekintetében kissé konzervatív a ThinkPad L470, mert nincs rajta USB Type-C és a HDMI képkimenetet is mellőzték. Utóbbi helyett mini DisplayPort és a régi klasszikus D-Sub áll rendelkezésünkre, a három USB kapu gyors, 3.0-s, és természetesen van Gigabit Ethernet. Vállalati notebookról nem hiányozhat a dokkolócsatlakozó, ami kompatibilis a ThinkPad T széria port replikátoraival. Fontos megjegyezni még, hogy az opcionális listán szereplő mobilinternet modem SIM kártyája oldalról helyezhető be, nem a gép aljáról könnyen lecsatlakoztatható akkumulátor mögött van.


[+]

Ha minden igaz, háttérvilágításos billentyűzet nincs, a Trackpoint pöcökegér viszont az alapfelszereltség része. Kérhetünk még SmartCard kártyaolvasót és ujjlenyomat-olvasót is. Az árak Core i5 processzorral, hatcellás akkuval és Windows 10 Próval valahol 275 000 forintnál indulnak, ami nem kevés pénz, de a ThinkPad L470 tudását figyelembe véve elfogadható. A Core i7-7500U processzorral, 8 GB memóriával, 256 GB-os SSD-vel, IPS paneles, Full HD-s IPS kijelzővel és Radeon R5 M430-cal felszerelt, igencsak jó konfigurációt négyszázezer forint alatt megkaphatjuk, míg a hasonló ThinkPad T470 körülbelül 150 000 forinttal drágább.

Azóta történt

Előzmények