Lenovo blog: ThinkPad T470p notebook

Még erősebb processzort kapott és könnyebb lett a legendás 14 hüvelykes vállalati laptop.

Az utóbbi generációkban a Lenovo több részre osztotta legkedveltebb, 14 hüvelykes ThinkPad T notebookcsaládját, ami most, a hetedik Core i processzorgenerációval a 70-es utótagot viseli. A sima T470 maradt az alapmodell, a T470s vékonyabb, a T470p pedig a vaskosabb, erősebb változat. Utóbbi az egyetlen olyan T-s ThinkPad, ami megtartotta az igazi, négymagos, nyolcszálas Core i processzorokat, tehát komoly számítási teljesítménnyel csak ez a modell jöhet szóba. A választható CPU-k listáján két négymagos, négyszálas Core i5 (i5-7300HQ és i5-7440HQ) és két négymagos, nyolcszálas Core i7 (i7-7700HQ és i7-7820HQ) szerepel. Két memóriafoglalatot építettek ki, így a DDR4 RAM maximuma 32 GB.

Grafikus egységként a processzorba integrált Intel HD Graphics 630 mellett a GeForce 940MX-et választhatjuk 2 GB GDDR5 memóriával. Már az alapértelmezett kijelző is komoly darab, IPS panellel, Full HD felbontással és matt felülettel, de akinek ez kevés lenne, az választhat WQHD-t, illetve a Full HD-s rendelhető érintésérzékeny verzióban is. Ha a 45 wattos TDP fogyasztású processzor mellé a 20-30 wattra taksált GPU-t is beépítik, akkor a legfeljebb 72 wattórás akkumulátor hamar elfogy, és az egyetlen ventilátorral és egy hőleadóval ellátott hűtést is komoly feladat elé állítja, ezért érdemes lehet az IGP-s verziónál maradni.

Annak ellenére, hogy a 24 mm-es vastagságba akár bele is férhetne, a ThinkPad T470p-nek elődjéhez hasonlóan nincs optikai meghajtója, így azt nem is lehet HDD-re, SSD-re vagy második akkumulátorra cserélni. Az adattárakat egyetlen 2,5 hüvelykes hely várja, ide átalakítóval 80 mm hosszú, M.2 SSD-t is tehetünk akár PCI Express csatolóval. Azért mégis marad SSD+HDD kombináció, de ehhez be kell áldozni a mobilinternet modemnek előkészített, rövid M.2 foglalatot, ami csak SATA-t támogat.

Komoly hozzáértés kell ahhoz, hogy a ThinkPad T470p-t meg tudjuk különböztetni közvetlen elődjétől, a T460p-től, mert kívülről lényegében azonosak. Csatlakozók terén átlagos a kínálat, a három gyors USB 3.0 kapu közül egyik sem Type-C formátumú, így Thunderbolt 3.0 támogatás sincs. A régi D-Sub képkimenet hiányát mini DisplayPort és HDMI ellensúlyozza, és természetesen nem hiányozhat a gép aljáról a dokkolócsatlakozó. A belső eléréséhez szükséges szerviznyílásokat viszont hiába keresnénk itt, ha bővíteni szeretnénk a házat, akkor el kell távolítani a teljes magnéziumötvözet fenéklemezt.

A ThinkPad T470p fenéklemeze és belső felépítése azonos a fenti képen látható T460p-vel A ThinkPad T470p fenéklemeze és belső felépítése azonos a fenti képen látható T460p-vel
A ThinkPad T470p fenéklemeze és belső felépítése azonos a fenti képen látható T460p-vel [+]

A ThinkPad T470p elődeihez hasonlóan nem éppen olcsó notebook: az alapszintű, de korrekt, Core i5-7300HQ processzorral, 8 GB memóriával, IGP-vel, Full HD kijelzővel, 256 GB-os SSD-vel és Windows 10 Próval felszerelt konfiguráció három év garanciával több mint négyszázezer forintba kerül, és a Core i7-es, WQHD-s és GeForce 940MX-es verziók ára akár a hétszázezer forintot is meghaladhatja.

Azóta történt

Előzmények