Konzol@war: kevesebb hardver, de több szoftver fogyott januárban

Az Egyesült Államok több szaküzletében is hiánycikk a Microsoft új generációs játékgépe, az Xbox 360, ismerte el a vállalat egyik képviselője a hét közepén. A hiányt a rendkívüli forgalmat generáló decemberrel, illetve szezonális hatások ellenére is erős év eleji kereslettel magyarázzák. Decemberben, a szezon végi hajrában rekordmennyiségű, csaknem 1,3 millió Microsoft játékkonzol talált gazdára.

„Kezdünk kifogyni a készletekből itt az Egyesült Államokban” – nyilatkozta a Reuters-nek Jeff Bell, a Microsoft illetékes részlegének marketingvezetője, aki hozzátette, hogy mindez elsősorban annak a számlájára írható, hogy cégénél rosszul mérték fel az év eleji kereslet mértékét. „Több áruházban gyakorlatilag hiánycikk az Xbox 360, ez pedig bizonyára hatással lesz az eladási mutatókra” – hívta fel a figyelmet a szakember.


Nem tudják ellátni a kereskedőket
fotó: AP

Egy nappal a Microsoft figyelmeztetése után befutottak az amerikai NPD piackutató legfrissebb előrejelzési adatai a videojáték-piac januári forgalmáról. A tengerentúlon továbbra is a Nintendo nagy sikerű Wiije fogyott a legjobban; a folyamatos készlethiány mellett 274 000 példány kelt el belőle januárban. A dobogó második fokára ezúttal a Sony nextgen konzolgépe, a PlayStation 3 állhatott fel 269 000-es januári bázisával, a sort végül az előrejelzéseknek megfelelően az Xbox 360 zárja, amiből 230 000 talált gazdára az év első hónapjában.

„Decemberben hatalmas mennyiségű hardver fogyott, az ebből fakadó készlethiány az oka a vártnál gyengébb eladásoknak” – erősítette meg a Microsoft álláspontját Anita Frazier, az NPD elemzője. A hardvereladások (azaz a játékkonzolok forgalma) összességében 25 százalékkal csökkentek idén januárban az egy évvel ezelőtti állapothoz viszonyítva, a szoftvereladások ugyanekkor 11 százalékkal növekedtek. A teljes piac 1,18 milliárd dolláros forgalmat generált januárban az Egyesült Államokban.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés