Példátlan összefogás a PC-s játékplatform érdekében

Egy mindeddig példa nélkül álló összefogás keretén belül a mai nappal létrejött a PC-s hardver- és szoftveripar több prominens szereplőjét magába tömörítő PC Gaming Alliance. A magát nonprofitnak nevező szervezet célja a PC, mint játékplatform népszerűsítése, pozíciójának erősítése. A tagok közt olyan világcégek sorakoznak, mint az Acer, az ActiVision, az AMD, a Dell, az Epic Games, az Intel, a Microsoft vagy az NVIDIA.

Hirdetés

A PC Gaming Alliance egyebek mellett erős marketingtevékenységgel és különböző promóciókkal igyekszik népszerűsíteni a platformot a vásárlók és a fejlesztők előtt egyaránt, emellett folyamatos és átfogó piackutatást végez az iparágról, továbbá fórumot kíván biztosítani a tagoknak ahhoz, hogy a PC-s játékipar kihívásait közös erővel, hatékonyabban leküzdhessék. „A Microsoft komoly híve a PC-platformnak, a PC Gaming Alliance megalakulása pedig jelentős előrelépést eredményezhet mind az iparág, mind a vásárlók számára” - nyilatkozta a szövetség megalakulása kapcsán Kevin Unangst, a Microsoft Games for Windows részlegének vezetője.

A Microsoft ugyanakkor a konzolbizniszben is jelentős érdekeltségekkel bír: a redmondi cég Xbox 360 játékgépe, a Sony PlayStation 3 konzolja és a Nintendo nagy sikerű Wiije mára együttesen nyomasztó fölényt harcolt ki magának a hardverszinten kevésbé egységes, és a konzolokhoz viszonyítva rendkívül nagy mértékű illegális szoftverhasználat miatt mindinkább háttérbeszoruló PC-vel szemben.

Az amerikai NPD piackutató szerint a tengerentúlon tavaly a teljes játékszoftver-forgalom mindössze 14 százalékát tették ki a PC-s címek, a PC Gaming Alliance ennek ellenére bizakodva tekint a jövőbe: a DFC Intelligence piackutató által kiadott előrejelzés szerint az elkövetkezendő öt évben nagyjából nyolcvan százalékos bővülésre számíthat a PC-s játékipar, elsősorban az online terjesztésnek, valamint közvetetten az iparági összefogásnak köszönhetően.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés