Kereskedők szerint az Xbox 360 lesz a győztes nextgen konzol

Minden bizonnyal az Xbox 360 lesz a győztes új generációs konzol, a Wii pedig ugyan nagyon jól szerepelt idén, de bosszantó volt az állandó készlethiány – derül ki többek közt egy az Egyesült Királyságban működő konzol-viszonteladók körében végzett felmérésből, melynek eredményeit ma tette közzé a The Market for Home Computing & Video Games (MCV) nevű szaklap. A Channel Advantage ügynökséggel közösen készített felmérés során száz angliai székhelyű videojáték-forgalmazót kerestek meg, akik a konzolpiac idei teljesítményét értékelték, továbbá az iparág jövőjére vonatkozó kérdésekre felelhettek.

A kérdésekre adott válaszokból kiderül egyebek mellett, hogy a Microsoft Halo 3 marketinggépezete nemcsak a vásárlókat, hanem az eladókat is lenyűgözte, legalábbis a kereskedők 31 százaléka gondolta úgy, hogy az idei év legnagyobb durranása az Xbox 360-ra fejlesztett harmadik Halo-epizód megjelenése volt. Csaknem ugyanennyien – a válaszadók 30 százaléka – vélekedett úgy, hogy a Wii idei átütő sikere mindent elsöprőnek bizonyult, ezzel együtt az értékesítésben dolgozók 57 százaléka szerint az év legnagyobb csalódása is a Nintendo hadonászós konzoljátékához – konkrétan annak állandó készlethiányához – köthető.


Sikeres jelen. Sikeres jövő?

A Halo 3 sikeréből kiindulva nem meglepő, hogy az év legsikeresebb játékkiadója a kereskedők körében a Microsoft lett (38 százalékos szavazataránnyal), ezzel együtt a redmondi céget választották az év legsikeresebb vállalatának is a konzolpiaci szereplők közül (a Microsoftra a válaszadók 29 százaléka szavazott, a második helyen a Nintendo áll 23 százalékkal, míg a Sony 6 százalékával csak a negyedik).

A konzoljátékokat forgalmazó angol üzletek vezetőinek 49 százaléka gondolta idén év végén úgy, hogy az új generációs játékgépek közül hosszú távon az Xbox 360 fog diadalmaskodni, 35 százalékuk a PlayStation 3 győzelmét vízionálta, és csak 16 százaléknyi válaszadó jelölte meg, hogy a Wii jelenlegi nagyon sikeres szereplése tartós marad. A játékeladásban érdekelt üzletemberek végül arra a kérdésre is válaszolhattak, hogy legszívesebben melyik másik, az iparághoz köthető cégvezető vagy prominens személy bőrébe bújnának. Itt 33 százalékkal Bill Gates nyert.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés