Tavaly szárnyalt a videojáték-ipar

A videojáték-piac tavaly novemberi eredményeit látva már lehetett sejteni, hogy a 2007-es esztendő minden eddigi rekordot megdönt majd, és csakugyan, az erős novembert egy még erősebb december követte, ezzel együtt elmondható, hogy minden tekintetben nagyon sikeres évet zárt az iparág. A konzoljátékok és a hozzájuk kiadott programok, kiegészítők forgalmát vizsgáló amerikai NPD Group friss kimutatása szerint a pénzügyi forgalom 43 százalékkal nőtt 2006-hoz képest: a szoftver- és hardvereladások 2007-ben összesen 17,94 milliárd dollárt tettek ki – csak az Egyesült Államokban.

Az úgynevezett új generációs játékkonzolok tavalyi összecsapását nem túl meglepő módon az év végén folyamatos készlethiánnyal küzdő, a sorból kissé kilógó Nintendo Wii nyerte, melyből decemberben körülbelül 1,35 milliót adtak el, az éves volumen pedig elérte a 6,29 milliós darabszámot. A Nintendo rendkívül sikeres gépéhez vitték a játékokat, mint a cukrot, jóllehet kezdetben nem volt túl nagy a választék ezekből: a két legsikeresebb cím, a Wii Play és a Super Mario Galaxy a tavalyi tízes toplista második és ötödik helyére kerülhetett fel 4,12 és 2,52 millió eladott példánnyal.


Xbox 360 Halo 3 köntösben: nyerő kombináció

Az év végére nagyot hajrázott a Microsoft Xbox 360, melyből a tengerentúlon csaknem annyit (1,26 millió darabot) adtak el decemberben, mint Wiiből, a teljes éves forgalom azonban megállt 4,62 millió példánynál. A Microsoft játékgépe elsősorban a keményvonalas játékosokat célozza, amit részben fed a szoftvereladási toplista első helyén tanyázó Halo 3 sikere – ebből a játékból tavaly 4,82 milliót sikerült értékesíteniük a forgalmazóknak. A lista harmadik helyét is egy Xbox 360 játék foglalja el: a több platformra is elkészült Call of Duty negyedik epizódjának xboxos változatából 3,04 milliót vásároltak az amerikaiak.

Konzoleladások az Egyesült Államokban (millió darab)
Modell2007 decemberében2007-ben összesen
Nintendo Wii1,356,29
Microsoft Xbox 3601,264,62
Sony PlayStation 30,82,56
Sony PlayStation 21,13,97
A táblázat az NPD Group piackutató becsült értékeit tartalmazza.

A konzolok mezőnyében – legalábbis az Egyesült Államokban – továbbra is sereghajtóként szerepel az egyik legfejlettebb játékgép, a Sony PlayStation 3, mely a novemberi árcsökkentés dacára decemberben egyedüliként nem tudta áttörni az egymilliós eladási darabszámot (a gépből az év utolsó hónapjában nyolcszázezret vásároltak az amerikaiak). Erre a hónapra is jellemző volt az a jelenség, ami a PlayStation 3 egész éves forgalmán megfigyelhető volt: a család előző generációs gépéből, a PlayStation 2-ből rendre többet adott el a Sony, mint az új generációs változatból.

Elemzők szerint az újabb változat forgalmát idővel kissé fellendítheti, hogy a kék lézeres lemezformátumok háborújában a hónap elején hosszú patthelyzet után felülkerekedett a Blu-ray, így a PlayStation 3 az egyik legolcsóbb, egyben legsokoldalúbb lejátszóvá léphet elő. A szoftverek tekintetében tavaly egyébként nem állt túl jól a Sony új platformja, sok címet 2008-ra halasztottak, illetve akadtak olyan, jelentős összegekbe kerülő projektek, melyek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Végül a tavalyi tízes szoftver-toplistára egyetlen PlayStation 3 játék sem kerülhetett fel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés