Késnek a Sandy Bridge-E processzorok?

Hirdetés

A VR-Zone informátorai szerint az Intel a következő év elejére csúsztatja az LGA2011 foglalatba illeszkedő, felsőkategóriás Sandy Bridge-E processzorok megjelenését. Az okok egyelőre nem tisztázottak, de a lap spekulációi szerint az Intel az AMD stratégiáját követi, ami hasonlít a Bulldozer és Llano esethez. A kékek elsőként az új Xeon processzort akarja majd megjelentetni hiszen az LGA2011-be helyezhető Sandy Bridge-E, illetve az LGA1356 foglalatba illeszkedő Xeon ugyanarra a magra épül, ami méretét tekintve sem kicsi, ezért egy szilícium ostyából kevesebb mag gyártható, mint a kisebb magok esetében. Ebből adódóan az Intel inkább dönthetett úgy, hogy eltolja azt otthoni felhasználóknak szánt processzor megjelenését, hogy a jóval nagyobb üzletet jelentő szerverpiacra szánt Xeonból készletet tudjon felhalmozni.

Persze a valódi okot nem tudni, de az elmélet logikusnak tűnik, hiszen egy felsőkategóriás processzor (vagy épp egy komplett platform) csak a piac legkisebb hányadát teszi ki, azaz megjelenésének eltolása sokkal kisebb veszteséget jelent, mint az, hogy ha nem tudják kiszolgálni a kulcsfontosságú szerverpiac igényeit.

A késésnek voltak előjelei, mint például az, hogy az Intel új LGA1366 foglalatos CPU-t jelentett be (Core i7-980). Így utólag már könnyű okosnak lenni, a bejelentésekor még nem gondoltuk volna, hogy ez összefüggésben lesz az újonnan érkező LGA2011-es központi egységekkel, akkor inkább raktársöprésre gyanakodtunk.

Amennyiben a pletyka igaz, úgy valószínűleg a Sandy Bridge-E processzorok az újév első hónapjában, a CES 2012 kiállítással egyidőben fog elrajtolni, ugyanis az Ivy Bridge érkezése márciusra-áprilisra tehető. Amennyiben annak megjelenését nem tolják el, akkor nem lenne szerencsés a két platformot egyszerre bemutatni, tehát a január és február hónapok közül választhat a gyártó.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés