Jön az Extreme tulajdonságoktól megfosztott Intel Core i7-980

Az LGA1366 foglalat minden jel ellenére még él, és köszöni jól van, a Sandy Bridge E CPU-k érkezéséig pedig az Intel továbbra is próbálja életben tartani ezt a platformot. Ennek jele, hogy a tavalyi év harmadik negyedévében bemutatott hatmagos, 3,2 GHz-es Core i7-970 utódja napokon belül, pontosan június 26-án érkezik a boltokba, mintegy 583 dolláros áron.

Hirdetés

A Core i7-980 típusjelzésű központi egységben tulajdonképpen nem történt változás, továbbra is a hatmagos Gulftownra épül és 12 MB L3 gyorsítótárral rendelkezik, csupán az órajelet emelték 3,33 GHz-re, ami így megegyezik az Extreme sorozatba tartozó Core i7-980X órajelével. Ennek ellenére a két processzort nem szabad összekeverni, hiszen míg utóbbinál a QPI link sebessége 6,4 GT/s, addig az X nélküli 980-as variánsé a 970-hez hasonlóan 4,8 GT/s lesz, továbbá a szorzó sem állítható szabadon, ami esetenként korlátozhatja a tuningot.

Az új processzor érkezése azok számára jöhet jól, akik drágán bevásároltak X58-as alaplapból és nem szeretnének jelenlegi platformjuktól megszabadulni, ugyanis egy-egy új CPU érkezése lejjebb nyomja régebb óta kapható processzorok árát. Az persze más kérdés, hogy az Intel miért szánta el magát egy ilyen lépésre. Gyaníthatóan a gyártónak még tetemes darabszámban van készleten a Gultown magos egységekből, amitől a lehető legmagasabb áron akar megszabadulni még az LGA2011-es alaplapba illeszkedő Sandy Bridge E érkezése előtt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés