Részletek az Intel Sandy Bridge-E processzorairól

Egyre több információ lát napvilágot az Intel készülő Sandy Bridge-E processzorairól, melyek a nemrég részletezett X79-es vezérlőhöz párosíthatók. Az LGA2011-es tokozással rendelkező CPU-k az év végén jelennek majd meg. Túl nagy dömpingre nem érdemes számítani, ugyanis összesen három processzor kerül bemutatásra, melyek közül egy négymagos, míg kettő hatmagos modell lesz.

A legerősebb megoldás az aktuális csúcsmodellként számon tartott hatmagos Core i7-990X-et váltja. Az újdonság az elődhöz hasonlóan hatmagos lesz, de már a Sandy Bridge architektúrára épül, és 15 MB-os harmadszintű gyorsítótárat fog tartalmazni. A magórajel a kiszivárgott útiterv alapján 3,3 GHz lesz. Mivel Extreme Edition modellről van szó, az Intel minden korlátozást felold benne, vagyis a tuningnak semmi sem szab majd gátat. Természetesen ennek ára lesz, hiszen az elmúlt évek során az összes ilyen Intel processzor 1000 dollárba került, és kicsi az esélye, hogy ez a tendencia megváltozzon. A 600 dolláros szinten tanyázó Core i7-980-at is egy hasonló hatmagos modell váltja, azzal a különbséggel, hogy az órajel 3,2 GHz-re csökken, míg a harmadszintű gyorsítótár esetében be kell érni 12 MB-os kapacitással. Jó hír azonban, hogy az Intel nem tervezi a processzor szorzójának korlátozását, vagyis az olcsóbb megoldás a tuning szempontjából alig fog különbözni a csúcsmodelltől.


(forrás: XFastest) [+]

Az elérhető árkategóriába pozícionált négymagos Core i7-960 is leváltásra kerül, mégpedig egy szintén négymagos Sandy Bridge-E processzorral. Ez a lapka valószínűleg a fentebb részletezett chipből születik meg pár mag letiltásával, ám ez alapvetően magasabb (3,6 GHz-es órajelet) is jelent, a harmadszintű gyorsítótár mérete viszont 10 MB-ra csökken. Fontos megjegyezni, hogy ez a termék már limitált tuninglehetőségeket rejt, vagyis a szorzó nem emelhető az egekig. Ez a felsőkategóriás termékeket vásárló közösségnek nem fog tetszeni, mivel a legolcsóbb úgymond korlátok nélkül tuningolható processzor 600 dollár körül lesz.

Természetesen a Sandy Bridge-E sorozatba tartozó processzorokhoz LGA2011-es foglalattal felszerelt alaplapra van szükség. Ennyi lábat eddig csak a szerverekbe szánt termékeknél engedtek meg maguknak a gyártók, hiszen a tokozás kialakítása borzasztóan komplex, és jelentősen növeli az előállítási költséget. Érdemes tehát előre felkészülni, hogy az X79-es alaplapok nem lesznek olcsó termékek, továbbá gondoskodni kell majd négycsatornás memóriacsomagokról is, amennyiben a potenciális vásárlók ki akarják használni a CPU nyújtotta lehetőségeket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés