Jövőre érkezik az utolsó processzor a Socket AM4-es foglalatba

Az idén befutó Vermeer után úgy néz ki, hogy még lesz egy köztes frissítés a DDR5-re való átváltás előtt.

Egy hete írtunk arról, hogy a Socket AM4-es foglalat még egy ideig velünk marad, de az akkor felsorolt lapkák csak a történet egy részét képezték, és mára megtudtuk, hogy az eléggé ismeretlennek tűnő Rembrandt kódnevű fejlesztés is APU lesz.

Hirdetés

A nagyobb teljesítményű processzorok iránt érdeklődő felhasználóknak viszont nem az ősszel érkező, Zen 3-as magokat bevető Vermeer lesz az utolsó lépcső, hanem jövőre még be van ütemezve egy Warhol kódnevű fejlesztés is. Sajnos erről nagyon keveset tudni, azt leszámítva, hogy érkezik.

Az AMD stratégiája a DDR5-ös átállásra vonatkozóan többszintű lesz. Először a szerverpiacon vetik be az új generációs memóriákat, méghozzá a 2021-ben érkező, Genoa kódnevű platformmal, amelynek a TSMC 5 nm-es node-ján készülő CPU chipletjei már Zen 4 magokat használnak. Az asztali szinten csak a HEDT területre hozzák le a támogatást, ami lényegében a rendkívül drága Ryzen Threadrippereket jelenti. Ezek amúgy is a szerverpiacra szánt processzorokból készülnek, és nyilván a megcélzott piacok miatt nem gond, ha nagy számokat lő a papírra az árazópisztoly, így pedig a DDR5-ös modulok, kezdeti szakaszban várhatóan extrém magas árcédulája sem fogja korlátozni az eladhatóságot.

A normál asztali platform esetében azonban gondolni kell a memóriák árára, tehát hiába lenne megoldható elméletben egy mainstream DDR5-ös megoldás már 2021-ben, nem biztos, hogy ez optimális a piac számára. Talán egy 700 dollárnál drágább csúcsmodellnél elfogadható, de az eladások zömét a 100-250 dolláros sáv generálja, ahol már egyáltalán nem mindegy, hogy a memória mennyibe kerül.

A Warhol tulajdonképpen emiatt érkezhet a Vermeer után, mert jövőre még nem lesz itt az ideje a DDR5 teljes bevezetésének. Elképzelhető, hogy marad a Zen 3 processzormag is, így egy olyasmi váltást láthatunk majd, mint amilyen a Summit és a Pinnacle Ridge között volt még a Ryzen első két generációjánál.

2022-ben viszont már jöhet a DDR5, ekkor elvileg egy Raphael kódnevű fejlesztés érkezik, valószínűleg a Genoa platformban debütáló Zen 4-es CPU chipletekkel a fedélzetén.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés