Jönnek a több magos AMD processzorok

Az Athlon 64 és Athlon 64 FX processzorok bemutatóján az AMD alapítója, Jerry Sanders, megerősítette, hogy cége a jövőben olyan processzorokkal jelenik meg, melyeken több mag dolgozik.

Szavai szerint a HyperTransport technológia lehetővé teszi, hogy könnyedén integráljanak két processzormagot egyetlen chipre. Ez egyébként meglepően hangzik (már ami a HT-t illeti), tekintve, hogy a jelenlegi K8 architektúra esetén az integrált "North Bridge" eleve két processzormag kezelésére lett felkészítve (a két mag közösen használja a System Request Queue kontrollert -- ami viszont a mag és a HT link között helyezkedik el.).

A nagy kérdés az, hogy az AMD még K8 architektúrájú processzormagokból alakít ki kétmagos megoldást, vagy ehhez valami teljesen újra lesz szükség. Bizonyos állítások szerint a K8 architektúrát úgy tervezték, hogy alkalmas legyen kétmagos chipek építésére is. Amennyiben ez igaz, akkor – látva az Opteron és Athlon 64 processzorok jó teljesítményét - a kétmagos K8 CPU-k elméletben igen magas teljesítményt nyújthatnak, még mindig viszonylag kedvező áron.

A két processzormag egy chipre integrálása azonban nem triviális feladat. Az Opteron processzorok egyik nagy előnye az Intel Xeon CPU-kkal szemben ma az, hogy minden Opteron processzor beépítve tartalmaz egy kétcsatornás memóriavezérlőt. Tehát egy több processzoros rendszerben minden Opteron saját memóriavezérlővel rendelkezik, így több CPU használata esetén sem keletkezik szűk keresztmetszet a memória felé. Egy 4 processzoros Xeon rendszerben azonban csak egyetlen kétcsatornás memóriavezérlő van (az alaplapon), így ennek átviteli sebességén kell osztoznia az összes processzornak. Amennyiben az Opteronból lesz kétmagos változat, ott is megjelenik ez a probléma, hiszen a két processzormagnak osztoznia kell a CPU memóriavezérlőjén – hacsak azokat az Opteronokat az AMD nem látja el négycsatornás memóriavezérlővel.

A kétmagos Opteronok és Athlon 64-ek legkorábban 2005, illetve az utóbbi 2006 második felében jelenhetnek meg. Az egy év különbség annak tudható be, hogy az Opteronok esetén nem annyira fontos szempont az olcsó előállítás, hiszen nem a tömeges piacra szánják, így már 90 nanométeres gyártástechnológiával is megoldható a bevezetés. Az Athlon 64 esetében azonban nagyon fontos, hogy olcsón lehessen előállítani, így valószínűleg csak a 65 nm-re való átállás után kaphatnak ezek a processzorok két magot.

Természetesen az is elképzelhető, hogy a K8 architektúra alapjain még nem készül kétmagos processzor, s az AMD mérnökei valami egész mást forgatnak a fejükben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés