Első hírek az AMD K9 architektúráról

Hirdetés

Az AMD austini laboratóriumának egyik munkatársától származik a hír, mely szerint a cég fél éve elkezdte a K9 architektúra "fejlesztését" (hogy ez alatt mit kell érteni, nem tiszta, de nyilván nem a tervezésről van szó, amely sejthetően sokkal régebb óta zajlik). Jelenleg folyik a K8 bevezetése (Athlon 64, Opteron), s eddig a K7 rendszerű processzorokat láthattuk (Athlon, Athlon XP, Athlon MP, Duron). A fejlesztés egyelőre csak a tervezőasztalokon (vagy inkább számítógépeken) folyik, szilíciumhoz még nem nyúltak az architektúra kapcsán.

Hagyományosan egy új architektúra kifejlesztése 3-5 évig tartott, ám a mind több tapasztalatnak és a technikai fejlődésnek köszönhetően az utóbbi időben az Intel és az AMD ezt az időt 2-3 évre tudta rövidíteni. Sajnos annak ellenére, hogy az AMD K8 architektúra már 2001 elején szinte készen volt, az első processzorok (Opteron) mégis csak 2003 áprilisában kerültek forgalomba, így végül a K7 és a K8 megjelenése között 4 év telt el.

Becslések szerint a K9 architektúra bejelentésére nagyjából 1 év múlva, 2004 őszén kerülhet sor, s az első processzorok, melyek ezen alapulnak, 2005-ben, vagy 2006-ben kerülhetnek a boltok polcaira.

Egyelőre szinte semmit sem tudhatunk az újdonságokról, de néhány következtetést azért le lehet vonni. Bizonyos, hogy az architektúra örökli a K8 Hyper-Transport buszrendszerét, ám ennek talán egy továbbfejlesztett változatával találkozhatunk majd, s ezzel együtt a processzorok "FSB"-je (értsd: a HT busz órajele) is jóval magasabb lesz, mint az Athlon 64 esetén. Ezzel együtt biztosra vehető, hogy a CPU-k órajele is magasabb lesz, mint jelenleg, de konkrét értékeket még nem lehet becsülni. Mivel 2005-ben, 2006-ban sem valószínű még, hogy a 64 bites alkalmazások lesznek többségben, ezért valószínűleg az x86-64 (AMD64) utasításkészlet marad. A Microsoft régebben Palladium kódnéven illetett hardveres "biztonsági" megoldását lassan minden gyártó kénytelen lesz használni (az Intel Prescott CPU-kban La Grande néven szerepel); várhatóan a K9 processzorokban is lesz ennek valamilyen megvalósítása. A gyártástechnológia csíkszélessége valószínűleg 65 nanométeres lesz. Ez eddig nem sok információ, de ha újabbakhoz jutunk, azt természetesen megosztjuk.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés