Hirdetés

A teljesítmény helyett az extrákat tartja szem előtt az új UFS memóriaszabvány

A JEDEC bejelentette, hogy elkészült az UFS (Universal Flash Storage) nevet viselő flashmemória-szabvány új verziója, amely a 2.1-es jelzést kapta. Ezen belül frissült a UFS HCI-re vonatkozó szabvány is, amely szintén 2.1-es szintre lépet. Mint ismert, az UFS eredetileg az eMMC interfész utódjaként lett aposztrofálva, és ezt a feladatát beágyazott, sőt most már eltávolítható formában is teljesíti.

A 2.1-es UFS szabvány a 2.0-hoz viszonyítva nem kínál nyers tempónövekedést, így továbbra is 600 MB/s-ot tesz lehetővé, ami a megcélzott piacon ma még bőven elég. Az új rendszer azonban bevezet bizonyos újításokat, amelyek bizonyos célterületeken nagyon hasznosak lesznek. Az egyik ilyen a Device Health Descriptor funkció, amely részletes információkkal szolgál az adott eszköz élettartamáról, így hatékonyabb lehet a karbantartás, illetve ezek az adatok például az autópiacon fontosnak számítanak, a felmerülő extrém igénybevétel következtében.

További újítás a Field Firmware Update, ami lehetővé teszi a gyártóknak, hogy az adott eszköz szállítása után adhassanak ki olyan szoftveres frissítéseket, amelyek valamilyen formában javítják az UFS adattároló képességeit. A fentiek mellett kiegészül még a Secure Write Protection szolgáltatás is, amely a modernebb, magas szintű operációs rendszerekhez jobban alkalmazkodik a finomabb szemcsézettségű védelmével, továbbá javul a parancsprioritás funkció, amitől bizonyos körülmények között nőhet a teljesítmény.

Az UFS HCI 2.1-es frissítés a 2.0-hoz viszonyítva a biztonságot javítja a bemeneti kriptográfiai operációkkal, valamint a hatékonyabb hibakezeléssel.

Frissült az implementálást egyszerűsítő UME, azaz Unified Memory Extension is, amely mostantól az UFS és az UFS HCI szabvány esetében is az 1.1-es verzióba lépet. Ennek a feladata továbbra is az UFS meghajtó és az UFS kiszolgáló vezérlő közötti interfész biztosítása. Ezzel olyan implementáció is készíthető, ahol a működéshez szükséges memória magának a rendszermemóriának egy apró kis szelete is lehet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés