SSD-szintű sebességet kínál az első UFS memóriakártya

A Samsung elsőként készítette el az új szabványra épülő memóriakártyát, mely a népszerű SD utódja lehet.

Nem kérdés, hogy napjainkban a memóriakártyák rendkívül elterjedtek, köztük az SD és annak kisebb társa, a microSD a legnépszerűbbek, melyek az évek alatt sokat fejlődtek, mind sebességben, mind tárkapacitásban. Ugyanakkor a JEDEC már egy ideje dolgozik azon, hogy megreformálja ezt a területet is. Ezt az Universal Flash Storage (UFS) 1.0 Card Extension szabvánnyal kívánják megvalósítani, ami a 2013-ban ratifikált, belső tárolókra vonatkozó UFS 2.0 szabvány egy alverziója, hordozható tárolókhoz kifejlesztve. Az UFS ismerős lehet már olvasóinknak, hiszen többször cikkeztünk már arról, hogy ez a szabvány született a mobil és ultramobil eszközökben jelenleg is széles körben használt eMMC típusú, belső adattárolók leváltására.


[+]

Az UFS kártyákkal tehát hasonló a helyzet, mint az eMMC helyére szánt UFS-sel, csak hordozható formában, tehát a jelenleg használt memóriakártyákat kívánja leváltani valamikor a jövőben. A fő cél most is a teljesítmény növelése, ami a jelenlegi technológia mellett már nem egyszerű, de az UFS segítségével gyerekjáték lenne szintet lépni. A technológia úttörője (a Toshibával karöltve) a Samsung által bemutatott 32, 64, 128 és 256 GB-os kártyák ugyanis a SATA SSD-kével vetekedő, 530 MB/s csúcs lineáris olvasási tempóra képesek, ami jóval gyorsabb annál, mint amire a méretben hasonló jelenlegi csúcs microSD kártyák képesek (~100 MB/s). Az írás sebessége nem ennyire gyors, csupán 170 MB/s, de ez is messze több annál, amire az átlag kártya alkalmas, és majdnem kétszer több annál, amit a leggyorsabb SDXC produkál papíron (90 MB/s). A véletlenszerű olvasási/írási műveletek sebessége az igazán figyelemre méltó az UFS esetében: a 256 GB-os kártya 40 000/35 000 IOPS-ra képes, mely azt jelenti, hogy az olvasás az átlagos kártyákhoz képest 20-szor, az írás pedig 350-szer gyorsabb.


[+]

Mindez persze a papírforma szerint, kérdés, hogy a valóságban ebből mennyit lehet majd előcsalni. Jelenleg ugyanis az a helyzet, hogy egyetlen eszköz sincs, ami fogadná az UFS kártyákat, így legfeljebb a gyártói adatokra lehet támaszkodni. Látva az eMMC utódjának szánt UFS terjedési sebességét, nem lehet azzal számolni, hogy az UFS kártyák már holnap a piacon lesznek. Bár első ránézésre erős a hasonlóság a MicroSD-vel, ez csak a látszat, természetesen nincs kompatibilitás (még az érintkezők helyzete is más) és átjárhatóság a szabványok között, tehát új olvasókra lesz szükség. Ráadásul a nagy sebességből sem tudna mindenki profitálni, amit a Samsungnál is elismernek azzal, hogy a terméket elsősorban nagyfelbontású rögzítőeszközökbe szánnák, mint fényképezőgépek, VR kamerák, drónok, tehát telefonokról, tabletekről szó sem esik. Egyelőre, kompatibilis eszközök hiányában, a kereskedelmi forgalomba bocsátás tehát még várat magára, így a koreai vállalat a lehetséges árazással kapcsolatos információkat is megtartotta magának.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés