Járható ösvényre lelt a TSMC

Érdekes változást figyelhettek meg azok, akik karácsony előtt a kereskedések raktárkészletét kutatták. Az eddig nem túl nagy mennyiségben szállított Radeon HD 5800 szériás termékekből jelentős készletek érkeztek. Ezt tapasztalva érdeklődtünk az AMD-nél, és örömteli választ kaptunk, a vállalat szóvivője ugyanis elmondta, hogy a TSMC új fejlesztéseinek hatására a 40 nm-es gyártósorokon a méretesnek mondható Cypress lapka is megfelelő kihozatal mellett készül, így mostantól helyreállhat a rend a felsőkategóriás DirectX 11-es gyorsítók elérhetőségét illetően.

A HD 5800-as Radeonok hiányát több kereskedő is kihasználta, és az átlagosnál magasabb haszonkulccsal árulta a termékeket, ám ennek mostantól vége, hiszen a változások hatására a hetente leszállítható mennyiség jelentősen megnőtt. Az árak is láthatóan közelebb kerültek egymáshoz, viszont az AMD partnerei továbbra is 310, illetve 420 dollárt ajánlanak a Radeon HD 5850 és HD 5870 árcédulájára. Hazai viszonylatban is érezhető a változás. Gyorsan átfutva nagykereskedések raktárkészletét az eddigiekhez képest sokkal több Radeon HD 5800 szériás kártya érhető el raktárról, a HD 5970 azonban a legtöbb helyen továbbra is csak rendelhető, de ez inkább a magyarországi igényeknek tudható be, mivel a jelenlegi DirectX 11-es csúcsmodell nem éppen az olcsóságáról híres.

A TSMC-t is felkerestük az ügyben, ám ezúttal szűkszavú nyilatkozatot kaptunk. A szóvivő mindössze annyit mondott, hogy a fejlesztések jól haladnak. Erre szükség is van, ugyanis a Cypress lapka gyártásának stabilizálása csak egy egyszerű lépésként fogható fel, mivel az NVIDIA hamarosan méretesebb chip készítését bízza rá a vállalatra, ami újabb kihívás elé állíthatja a mérnököket. Remélhetőleg az eddig felgyülemlett tapasztalat a jövőben elősegíti a gyorsabb problémamegoldást is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés