Kevés DirectX 11-es Radeon kerül az üzletekbe

Az elmúlt hetekben az AMD igencsak aktív volt a grafikus kártyák piacán ugyanis bemutatták a felsőkategóriás Radeon HD 5800 és a középkategóriás HD 5700 termékcsaládot. A DirectX 11-es API-ra hangolt architektúra sikeres startot vett, ám a termékek elérhetősége nem nevezhető kielégítőnek. A kereskedők beszámolója alapján a HD 5870-ből már megfelelő az ellátottság, a HD 5850 névre keresztelt modell azonban hiánycikknek számít. A Radeon HD 5700 ugyan csak az elmúlt héten került az üzletekbe, ám a leszállított kártyákat órák alatt kiárusították, így a jövőben sokkal nagyobb mennyiségre számítanak az AMD-től és partnereitől.

Hirdetés

Dirk Meyer, az AMD elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy az új generációs Radeonokból valóban készlethiány van, de ez egy új gyártástechnológiára bevezetett termék esetében általános jelenség. Ettől függetlenül a heteken belül helyre áll a rend, és a potenciális vásárlók elérhetik a kiválasztott grafikus kártyát.

A kiszivárgott információk szerint a készlethiányt még mindig a TSMC 40 nm-es gyártósorainak problémái okozzák. Bár a tajvani bérgyártó sokat javult az elmúlt hónapok alatt, a kihozatal nem mondható jónak, ennek megfelelően új gyártósorokat kell beüzemelni. Az AMD szerencséje, hogy az NVIDIA még csak papíron mutatta be a Radeonok ellenfelét, így a DirectX 11-es gyorsítók között egyelőre csak a vörösök kínálnak megoldást.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés